|
Yoghurt beschermt tegen hartaanval, melk niet
Hoe meer magere yoghurt, magere kwark en karnemelk je consumeert, hoe kleiner je kans op een hartkwaal - en hoe kleiner de kans dat je als gevolg van een hartaanval zult overlijden. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die Finse voedingswetenschappers hebben gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. Volgens de Finnen neemt bij een fikse inname van niet-gefermenteerde zuivel de kans op een hartaanval juist toe.
Studie
Onderzoekers van de University of Eastern Finland gebruikten de gegeven van 1981 mannen, die hadden meegedaan aan de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Toen de studie begon waren de mannen 42-60 jaar en vrij van hart- en vaatziekten. De onderzoekers hadden ze iets meer dan 20 jaar gevolgd.
De onderzoekers wisten hoeveel zuiovelproducten als melk, yoghurt, karnemelk en boter de mannen consumeerden. Aan de hand van die inname verdeelden ze de mannen in 4 even grote groepen [Quartiles; Q].
Resultaten
De inname van zuivel in het algemeen was niet invloed op de gezondheid van het hart, maar toen de onderzoekers een onderscheid maakten tussen gefermenteerde en niet-gefermenteerde zuivel vonden ze wel effecten. Gefermenteerde zuivel verlaagde de kans op hart- en vaatziekten, een hoge inname van niet-gefermenteerde zuivel verhoogde die kans.
De kans op sterfte als gevolg van een hartaanval was kleiner naarmate de mannen meer gefermenteerde zuivel consumeerden, zie je hierboven. Die kans was juist groter naarmate de mannen meer niet-gefermenteerde zuivel consumeerden.
Toen de onderzoekers tenslotte een onderscheid maakten tussen gefermenteerde zuivel met veel vet, zoals volle kwark en kaas, en vet-arme gefermenteerde zuivel, zoals karnemelk, magere yoghurt en magere kwark, vonden ze alleen een beschermend effect van de laatstgenoemde categorie.
Conclusie
"To conclude, we found that high intakes of fermented and especially low-fat fermented dairy products had an inverse association with the risk of coronary heart disease, whereas very high intakes of non-fermented dairy products and milk were associated with increased risk of coronary heart disease", vatten de Finnen samen.
"These findings suggest that fermentation could be one key element affecting the associations between different dairy products and the development of coronary heart disease."
Bron:
Br J Nutr. 2018 Oct 29:1-10. doi: 10.1017/S0007114518002830. [Epub ahead of print].
Meer:
Lang leve gerfermenteerde zuivel | Lage inname vitamine K bij 1 op de 3 mensen verhoogt sterftekans (13-12-2017)
Dieet met veel gefermenteerde zuivel (en nog wat dingen) vertraagt veroudering (13-9-2016)
Nog een puntje erbij voor gefermenteerde zuivel | Je leeft langer als er veel vitamine K in je voeding zit (9-5-2014)
|
|