Opgeladen: 29-8-2018
Opgeborgen in: Probiotica
Translation: Homemade yogurt is the best source of probiotics (30-8-2018)

Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probiotica

Als je gelooft in de heilzame werking van de klassieke probiotica, van het Lactobacillus of Bifidobacterium-type, dan is het misschien interessant voor je om zelf je yoghurt te gaan maken. Volgens een Australisch onderzoek, uitgevoerd door de voedingswetenschapper Stephanie Abou-Antoun van La Trobe University, bevat zelfgemaakt yoghurt meer probiotica dan probiotische yoghurts uit de supermarkt. Abou-Antoun presenteerde haar onderzoek in 2017 op de Dietitians Association of Australia National Conference.

Studie
Abou-Antoun analyseerde 10 voedingsmiddelen die probiotica bevatten. De meeste producten kwamen uit de winkel, een paar waren zelfgemaakt. Abou-Antoun bepaalde het aantal levende micro-organismen [preciezer: het aantal colony forming units] in die producten.

Resultaten
Bij de onderzochte vaste voedingsmiddelen was zelfgemaakte yoghurt de allerbeste bron van probiotica. In de tabel hieronder zie je welke hoeveelheid van een product je nodig hebt om 10 tot de macht 7 colony forming units binnen te krijgen. Hoe kleiner die hoeveelheid, hoe meer probiotica zitten er in het product.


Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probioticaBij de vloeibare voedingsmiddelen scoorde kefir het hoogste, en kombucha het laagste.


Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probioticaConclusie
Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, conluderen uit de Australische studie niet dat kombucha geen noemenswaardige gezondheidsbevorderende effecten heeft.

De micro-organismen in kombucha wijken sterk af van de micro-organismen in de de andere geteste levensmiddelen. Dat hun concentratie in kombucha stukken lager is dan die van de klassieke probiotica in de andere producten zegt dus niet zoveel. Wellicht heb je van de micro-organismen in kombucha niet zo verschrikkelijk veel nodig.


Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probioticaWat we wel uit de studie afleiden is dat, als je voor de klassieke probiotica gaat, je het beste zelf je yoghurt kunt maken.

Bron:
Abou-Antoun S, Bell C, Franks A, Marx W. Enumeration and strain identification of probiotics in Australian commercial food products. Researchgate.net, Nov 2016.

Meer:
Combinatie van probiotica en Ayurvedisch preparaat verlengt levensduur met zestig procent in dierstudie (9-7-2018)
Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel (23-5-2017)
Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBS (20-5-2017)


Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica
Fitnessfanaten, bodybuilders en andere krachtsporters herstellen sneller van hun trainingen als ze bij hun eiwitpreparaten ook probiotica gebruiken.

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman
Een goedaardige bacterie in pickled cabbage vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, stimuleert de groei van spierweefsel, en vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron
Bovendien maakt toediening van het probioticum muizen slanker.