Opgeladen: 28-8-2016
Opgeborgen in: Probiotica
Translation: Lactobacillus plantarum TWK10, the probiotic in Superman's belly (2-12-2016)

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman

Een goedaardige bacterie, die microbiologen hebben gevonden in Taiwanese pickled cabbage, vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, stimuleert de groei van spierweefsel, en vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Dat schrijven onderzoekers van National Taiwan Sport University in Nutrients. De Taiwanezen deden proeven met muizen.

Studie
De bacterie waarmee de onderzoekers experimenteerden heet Lactobacillus plantarum TWK10. Zes weken gaven ze die bacterie aan muizen in een dosis van 2.05 x 108 [LP10-1X] of 1.03 x 109 [LP10-5X] colony-forming units per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een controlegroep kreeg geen probiotica.

Na die periode bepaalden de onderzoekers hoeveel kracht de muizen in hun klauwen, en hoe lang de dieren in een aquarium konden blijven zwemmen totdat ze kopje onder gingen.


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van SupermanResultaten
De grip strength van de muizen nam significant toe. De toename van het uithoudingsvermogen was echter opmerkelijker.


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van SupermanNadat de muizen hadden gezwommen vonden de onderzoekers minder melkzuur [CK], ammonia [NH3] en creatinekinase in het bloed van de dieren die de probiotica hadden gekregen. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van SupermanDe lichaamssamenstelling van de muizen was in positieve zin veranderd. Hun relatieve vetmassa was verminderd, blijkens de afname van de epididymal fat pad [EFP], en tegelijkertijd was hun relatieve spiermassa toegenomen, blijkens de toename van het gewicht van de gastrocnemius en soleus.


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van SupermanIn het spierweefsel van de soleus vonden de Taiwanezen onder de microscoop geen effecten van de suppletie, maar in dat van de gastrocnemius wel. Het aantal type-1-spiervezels was fiks toegenomen.


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van SupermanConclusie
Hoe Lactobacillus plantarum TWK10 precies al die fysiologische verandering heeft bewerkstelligd weten de Taiwanezen niet. Maar ze weten wel dat die effecten interessant zijn voor sporters.

"We found that Lactobacillus plantarum TWK10 supplementation could enhance glucose utilization to increase endurance exercise time by increasing the number of gastrocnemius type I muscle fibers", schrijven de onderzoekers.

"We provide evidence that Lactobacillus plantarum TWK10 affects biochemical features with long-term aerobic swimming. For future investigations, Lactobacillus plantarum TWK10 could be used in humans who focus on aerobic endurance training for protective and health purposes."

"In addition, data in humans supporting the existence of such interplay are lacking. Because humans have different lifestyles, behaviors, diets, and many environmental factors that influence their microbiomes, future studies should be performed in humans to validate the concepts based on animal models."

Bron:
Nutrients. 2016 Apr 7;8(4):205.

Meer:
Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen (18-7-2016)
Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron (12-1-2014)
Koreaanse melkzuurbacteriemix remt vetzucht (30-12-2011)


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel
Hij heet voluit Lactobacillus paracasei F19 en hij breekt volgens onderzoek uit de koker van het zuivelconcern Arla lichaamsvet af.

Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen
Voedingswetenschappers van China Agricultural University experimenteren met probiotica die ze hebben gevonden in de darmen van Chinezen die ouder dan een eeuw zijn geworden.

Geschiedenis probiotica begon met zoektocht naar levensverlenging
Verlengde Lactobacillus bulgaricus inderdaad het leven?