Opgeladen: 23-5-2017
Opgeborgen in: Probiotica, Ongewone anabole methoden
Translation: Probiotics and tiny fatty acids boost IGF-1 levels (18-7-2017)

Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel

Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel
In je darmen zetten goedaardige bacteriën voedingsvezels om in hele kleine vetzuurketentjes - short-chain fatty acids, heten ze officieel. Je ziet er eentje hierboven. Die goedaardige bacteriën - en de short-chain fatty acids die ze produceren - spelen een cruciale rol bij de synthese van het anabole hormoon IGF-1 in het lichaam, rapporteren onderzoekers van de universiteit van Harvard in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Zo cruciaal, dat wij ons afvragen of deze bevindingen interessant zijn voor sporters die meer spieren willen opbouwen. Of voor mensen die hun botten sterker willen maken.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met gewone muizen [Col] en muizen die onder steriele omstandigheden waren opgegroeid, en dus geen bacteriën in hun darmen hadden [GF].

Resultaten
In het bloed van de muizen zonder bacteriën en andere micro-organismen in hun darmen zat minder IGF-1 dan bij muizen met een normale darmflora. De botten van germ free-muizen waren ook kleiner.


Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegelGaven de onderzoekers germ free muizen de bacteriën die leefden in hun normale soortgenoten, dan steeg de concentratie IGF-1 in hun bloed.


Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel


Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegelGaven de onderzoekers normale muizen antibiotica, dan nam hun IGF-1-spiegel af.

Tenslotte gaven de onderzoekers muizen, bij wie ze de darmflora met antibiotica om zeep hadden gebracht, short-chain fatty acids [SCFA]. De onderzoekers deden de vetzuren - 67.5 mM acetate, 40 mM butyrate, 25.9 mM propionate - in water, en lieten de muizen dat opdrinken. Je ziet hieronder dat de suppletie de IGF-1-spiegel verhoogde.


Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegelWilde speculatie
Zouden interventies die de concentratie short-chain fatty acids in de bloedbaan verhogen ook bij gezonde individuen zorgen voor meer IGF-1?

En zou zo'n verhoging anabole processen in de spieren en het skelet kunnen stimuleren?

Bron:
Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Nov 22;113(47):E7554-E7563.

Meer:
Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica (25-10-2016)
Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman (28-8-2016)
Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen (18-7-2016)


Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron

Koreaanse melkzuurbacteriemix remt vetzucht

Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron
Spraakmakende dierstudie. Verschenen in een keurig wetenschappelijke tijdschrift.

Koreaanse melkzuurbacteriemix remt vetzucht
Een mengsel van drie probiotische bacteriën laat ratten minder snel dik worden als die meer kilojoules binnenkrijgen dan ze verbranden.

Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel
Hij heet voluit Lactobacillus paracasei F19 en hij breekt volgens onderzoek uit de koker van het zuivelconcern Arla lichaamsvet af.