Opgeladen: 24-9-2019
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Levensverlenging door suppletie, Levensverlenging door leefstijl
Translation: People with a lot of DHA in their blood live longer (25-9-2019)

Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer

Hoe meer van het omega-3-vetzuur DHA in het bloed van 60-plussers zit, hoe langer leven ze.
Hoe meer van het omega-3-vetzuur DHA in het bloed van 60-plussers zit, hoe langer leven ze. Dat ontdekten Japanse epidemiologen, verbonden aan het National Center for Geriatrics and Gerontology. Ze publiceerden hun bevindingen in de International Journal of Environmental Research and Public Health.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die hun instituut had verzameld in de Longitudinal Study of Aging. Die begon in 1997 en liep door tot 2017. Toen de Longitudinal Study of Aging begon, waren de 520 mannelijke en 534 vrouwelijke deelnemers 60-79 jaar. De onderzoekers konden de gemiddelde studiedeelnemer 12 jaar volgen.

Tijdens het onderzoek overleed 40.4 procent van de studiedeelnemers, voornamelijk als gevolg van hart- en vaatziekten en kanker.

Resultaten
De sterftekans van de studiedeelnemers was significant lager naarmate ze meer DHA in hun bloed hadden.


Hoe meer van het omega-3-vetzuur DHA in het bloed van 60-plussers zit, hoe langer leven ze.
Hoe meer van het omega-3-vetzuur DHA in het bloed van 60-plussers zit, hoe langer leven ze.


Er was ook een trend dat een hoge concentratie van het omega-3-vetzuur EPA de kans op overlijden verlaagde, maar die was niet significant.

De onderzoekers keken ook naar het omega-6-vetzuur arachidonzuur. De concentratie van dat vetzuur in het bloed correleerde niet met de kans op overlijden.

Conclusie
"These results suggest the beneficial effect of higher serum DHA levels on all-cause mortality in Japanese older persons whose DHA and EPA intake/serum DHA and EPA levels are higher than those of Western people", resumeren de onderzoekers.

O ja. De studiedeelnemers haalden hun DHA vooral uit vette vis, maar er zijn inmiddels ook producten met DHA uit algen op de markt. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2019 May 21;16(10).

Meer:
Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren (20-10-2018)
Langer leven dankzij omega-3-vetzuren (3-1-2018)
Verzwakt, ziek en oud? EPA vermindert je kans op overlijden (30-12-2017)


Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen Minder gewrichtsklachten bij reumatoide artritis door visolie

Suppletie met visolie, Ginkgo en B-vitamines beschermt hersenen 60-plussers
Een flinke dagelijkse dosis omega-3-vetzuren en B-vitamines, aangevuld met Ginkgo biloba, lijkt de hersenen van zestigplussers te beschermen tegen veroudering.

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
De hoeveelheid grijze massa in je hersenen - zeg maar: het deel van de hersenen waar het echte werk gebeurt - neemt af als je veroudert. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat visconsumptie die afbraak afremt.

Minder gewrichtsklachten bij reumatoïde artritis door visolie
Suppletie met visolie alleen of suppletie met visolie en evening primrose oil verzacht gewrichtsklachten bij mensen met reumatoïde artritis.