Opgeladen: 13-11-2016
Opgeborgen in: Visolie, Hart & bloedvaten
Translation: Fish oil from algae protects cardiovascular system too (18-2-2017)

Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten

Als je 1. het niet leuk vindt dat er dieren moeten sterven om jou te voeden of 2. liever niet wilt dat we de vispopulatie van deze planeet uitroeien, dan zul je waarschijnlijk geen supplementen met visolie willen gebruiken. Ook al hebben die dingen uiterst interessante gezondheidseffecten. Gelukkig is er een alternatief.

Hart & bloedvaten & DHA
Het omega-3-vetzuur DHA is goed voor hart en bloedvaten. Dat blijkt uit zoveel studies, dat de strenge EFSA supplementenmakers toestaat om de claim maintenance of normal cardiac function te gebruiken voor producten met DHA. [EFSA Journal 2011;9(4):2078.] Eigenlijk zou iedereen die niet een paar keer per week vis eet een supplement met omega-3-vetzuren moeten gebruiken.

Het probleem is dat er op deze planeet niet genoeg vis is om iedereen van omega-3-vetzuren te voorzien. [Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2015 Mar;18(2):147-54.] Bovendien geven steeds meer mensen de voorkeur aan voedingsmiddelen waarin geen omgebrachte dieren zitten.

Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten
De oplossing ligt al in de winkels: omega-3-vetzuren uit algen. In de webwinkel van LeefBewust.com [leefbewust.com] ligt bijvoorbeeld het veganistische omega-3-supplement van Testa. [Link]

Studie
Maar werken die omega-3-vetzuren uit algen ook net zo goed als de omega-3-vetzuren uit reguliere visolie? Die vraag hebben voedingswetenschappers van de universiteit van Harvard beantwoord met een metastudie.

De Harvardianen beperkten zich tot studies naar het effect van DHA uit algen op de concentratie van de triglyceriden in het bloed. Visolie beschermt bloedvaten onder meer omdat de visvetzuren die concentratie laag houden. Hoe lager de concentratie triglyceriden, hoe geringer de kans op aderverkalking en op de langere termijn hartinfarcten en beroertes.

Resultaten
De toediening van de algenolie met DHA verlaagde in alle 11 studies de concentratie triglyceriden in het bloed. Je ziet hieronder dat er twee onderzoeken waren waarin algen-DHA de concentratie van de triglyceriden zelfs fors verlaagden. In die studies gebruikten de onderzoekers proefpersonen die, voordat de toediening begon, veel triglyceriden in hun bloed hadden.


Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten


Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvatenDe doses tussen 0.7 en 2.8 gram algen DHA hadden allemaal hetzelfde effect. Meer dan 0.7 gram DHA uit algen slikken is dus niet nodig.

De suppletie met algen-DHA had geen duidelijk netto-effect op de cholesterolhuishouding. De HDL-spiegel ging een paar procenten omhoog, de LDL-spiegel ook.

Conclusie
"In conclusion, DHA supplementation from algal oil, a marine source of (n-3) fatty acids not extracted from fish, may reduce serum triglycerides and increase LDL-C and HDL-C in persons without coronary heart disease", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Nutr. 2012 Jan;142(1):99-104.

Meer:
Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet (28-10-2016)
Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie (3-6-2016)
Vis beschermt hart tegen stress (22-4-2013)


Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker Visolie voorkomt dodelijke hartaanval

Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan
Humaan onderzoek.

Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker
Harvardiaanse epidemiologie.

Visolie voorkomt dodelijke hartaanval
Epidemiologie. Metastudie.