Opgeladen: 15-2-2019
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: More trees in your area, more Natural Killer Cells in your body (16-2-2019)

Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells

Het meest onderschatte deel van je immuunsysteem is dat van de natuurlijke afweer: het deel van je immuunsysteem dat bijna reflexmatig in actie komt als een ziektekiem je lichaam binnendringt. Of als een cel verandert in een kankercel. Een belangrijke rol in die natuurlijke afweer wordt vervuld door Natural Killer Cells. Volgens een al wat oudere Japanse humane studie maakt het lichaam meer en agressievere Natural Killer Cells aan als je verblijft in een natuurlijke omgeving waar veel bomen zijn.

Studie
De onderzoekers lieten 12 gezonde mannen van 35-65 jaar 3 dagen doorbrengen in de bossen [Forest bathing trip]. Bij een andere gelegenheid bezochten de mannen gedurende 3 dagen een stad [City tourist trip]. De onderzoekers zorgden ervoor dat de mannen tijdens beide gelegenheden hetzelfde aten en evenveel bewogen.

Resultaten
Al op de eerste dag van hun verblijf in de natuur steeg bij de mannen het aantal Natural Killer Cells. Vier weken nadat ze weer waren teruggekeerd naar hun woonplaats was het aantal Natural Killers Cells in hun systeem nog steeds verhoogd. Het verblijf in de stad had daarentegen geen positief effect op het aantal Natural Killers Cells.


Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells

Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells


Op de activiteit van de Natural Killers Cells had het verblijf in de bossen eenzelfde positieve effect.

Mechanisme
De natuurlijke omgeving van de bossen verlaagde de concentratie adrenaline in het bloed van de proefpersonen. Dat suggereert dat een natuurlijke omgeving stress vermindert. Dat zou op zichzelf in theorie al een positief effect op de Natural Killers Cells kunnen hebben.


Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells


Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells


De onderzoekers vermoeden dat ook phytoncides een rol van betekenis spelen. Pytoncides zijn vluchtige stoffen die bomen afgeven, en die volgens fundamenteel onderzoek een positief effect hebben op de gezondheid. De Japanners vonden fors hogere concentraties in de lucht van de bossen die de proefpersonen tijdens hun forest batching trip bezochten dan in de lucht van de stad van hun city tourist trip.

Conclusie
"A forest bathing trip can increase human Natural Killer Cell activity, [and] the number of Natural Killer cells", schrijven de onderzoekers. "Forest bathing may contribute to decreased stress and improved immunity, and phytoncides from trees may partially contribute to this effect."

Bron:
Int J Immunopathol Pharmacol. 2008 Jan-Mar;21(1):117-27.

Meer:
Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker (24-8-2018)
Bomen beschermen mensen tegen kanker (2-6-2012)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Volgens deze dierstudie zorgen champignons ervoor dat de Natural Killer Cells agressiever worden tegenover kankercellen.

Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker
Een dieet met veel groenten en fruit beschermt tegen zo'n beetje elke chronische ziekte - en dat komt onder meer omdat groenten en fruit bronnen zijn van carotenoïden als lycopeen, luteïne en bèta-caroteen.

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Elke sessie redelijk intensieve lichaamsbeweging werkt als een klein chemokuurtje. Fysieke inspanning verandert het lichaam voor kankercellen in een onvriendelijke omgeving.