Opgeladen: 13-8-2017
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Paddenstoelen
Translation: Eating lots of button mushrooms helps Natural Killer Cells to clear up more cancer cells (3-10-2017)

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen

Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker. Dat suggereert een Amerikaanse dierstudie, die in 2007 verscheen in de Journal of Nutrition. Volgens dat onderzoek zorgen champignons ervoor dat de Natural Killer Cells agressiever worden tegenover kankercellen.

Studie
De onderzoekers vriesdroogden champignons en vermaalden die tot poeder. Dat stopten ze in voer, en dat gaven ze 10 weken aan muizen. Een groep muizen kreeg voer dat voor 2 procent uit champignonpoeder bestond, een andere groep voer dat voor 10 procent uit champignons bestond en een derde groep standaardvoer.

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Het 2-procent-voer was een equivalent van het dieet van mensen die frequent champignons eten. Het 10-procent-voer lijkt op het dieet van mensen die supplementen met champignonextracten gebruiken.

Resultaten
De onderzoekers haalden na 10 weken immuuncellen, en dus ook Natural Killer Cells, uit de milt van de muizen [splenocytes]. Ze stopten die samen met kankercellen in verschillende verhoudingen in een reageerbuis [target cells]. Vervolgens zagen de onderzoekers dat de consumptie van champignons het aantal kankercellen verhoogde dat door Natural Killer Cells kapot werd gemaakt.


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimenIn een ander experiment prikkelden de onderzoekers de Natural Killer Cells met concanavalin A. Dat is een stof die door het immuunsysteem per abuis wordt herkend als een ziektekiem.

De activiteit van de cellen was groter als de muizen champignons hadden gekregen, en hing samen met een verhoogde afgifte van interferon-gamma en TNF-alpha.


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimenDe onderzoekers denken dat polysacchariden - onverteerbare suikerketens - het werkzame bestanddeel van champignons zijn.

Conclusie
"The results of this study demonstrate that dietary supplementation with white button mushrooms enhances Natural Killer cell activity", resumeren de onderzoekers. "This effect of mushrooms may be mediated through increased production of IFN-gamma and TNF-alpha."

"These results suggest that consumption of white button mushrooms may increase innate immunity to tumors and viral infections. Future studies are needed to determine the clinical significance of these findings, particularly in those with impaired immune functions, such as elderly, and in those with cancer."

Sponsors
Het Amerikaanse landbouwministerie en de Mushroom Council [mushroominfo.com], een organisatie voor Amerikaanse paddenstoelenkwekers, betaalden het onderzoek.

Bron:
J Nutr. 2007 Jun;137(6):1472-7.

Meer:
Immuunsysteem leert beter ziektekiemen herkennen door anderhalf ons champignons per dag (14-1-2014)
Chinese epidemiologische studie: samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)
Dierstudie: champignons zetten immuunsysteem op scherp (28-4-2008)


Paddenstoelen beschermen misschien tegen borstkanker

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking

Paddenstoelen beschermen misschien tegen borstkanker
Wel - in Zuid-Korea tenminste, suggereert deze epidemiologische studie.

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Suppletie met een Pleuran, een extract van Pleurotus ostreatus, verhoogt het aantal Natural Killer Cells. Gesponsord onderzoek.

Antitumorpaddenstoel Antrodia camphorata heeft ergogene werking
Extracten van Antrodia camphorata zorgen voor een forse toename van het uithoudingsvermogen en de kracht. Dierstudie.