Opgeladen: 30-6-2017
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Preventie van kanker, Borstkanker
Translation: Mushrooms may protect against cancer (10-8-2017)

Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kanker

Een dieet met veel paddenstoelen als de shiitake en de oesterzwam beschermt misschien tegen kanker. Dat suggereert een al wat oudere en kleine epidemiologische studie die Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Hanyang University, in 2008 publiceerden in de International Journal of Cancer. Aan de studie is wel wat op te merken, maar goed - de resultaten lijken te mooi om waar te zijn. En misschien zijn ze dat ook wel.

Studie
De onderzoekers vergeleken de inname van paddenstoelen van 362 vrouwen van 30-65 jaar met borstkanker met die van een vergelijkbare groep vrouwen zonder borstkanker. Met statistische trucs poetsten ze het effect weg van opleidingsniveau, erfelijkheid, lichaamsbeweging, BMI, roken, alcohol, supplementengebruik en de inname van folaat, vitamine D, kilojoules, koolhydraten en soja-eiwit.

Er zijn aanwijzingen dat er in paddenstoelen stoffen zitten die misschien beschermen tegen kanker. Koreanen eten relatief veel paddenstoelen. De meest geconsumeerde paddenstoelen in het Koreaanse dieet zijn de shiitake, de oesterzwam en het fluweelpootje.


Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kankerResultaten
Bij de premenopauzale vrouwen kwam borstkanker minder vaak voor als de vrouwen paddenstoelen aten. Het verband was echter niet statistisch significant.


Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kankerDat was anders bij de postmenopauzale vrouwen. Hoe meer gram paddenstoel die per dag verorberden, en hoe vaker ze paddenstoelen aten, hoe lager was hun borstkankerrisico.


Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kanker


Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kankerAls de Koreanen het bij het rechte eind hebben, dan neemt met elke 15 gram paddenstoel per dag bij post-menopauzale vrouwen de kans op borstkanker met 32 procent af.

Conclusie
"Increased dietary intake and consumption frequency of mushrooms may be associated, in a dose-response relationship, with a decreased risk of developing breast cancer in postmenopausal women", concluderen de Koreanen. "These findings may be helpful in providing recommendations to the public on how to prevent breast cancer, especially in postmenopausal women."

"Further studies on dietary mushrooms among various populations in a large cohort study are needed in order to generate more detailed guidelines about cancer prevention."

Grote slag om de arm
Die laatste zin is zeker in het geval van deze studie dubbel en dwars relevant. "While health related behaviors such as regular exercise, smoking, drinking, multivitamin supplement use, BMI and dietary factors were adjusted for, the residual effects of other health-related behaviors may still have influenced the results", schrijven de onderzoekers.

"Given the common belief in Korea that mushrooms are healthy, people who preferred mushrooms would most likely have other healthy dietary habits."

Bron:
Int J Cancer. 2008 Feb 15;122(4):919-23.

Meer:
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)
Champignons zetten immuunsysteem op scherp (28-4-2008)
Champignon remt aromatase (13-8-2007)


Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker

Dierstudie: spirulina helpt borstkanker voorkomen

Walnoot remt borstkankercel

Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd verkleinen de kans dat hun ziekte terugkeert als ze 2 keer per week zalm, makreel of een andere vette vis op hun bord krijgen.

Dierstudie: spirulina helpt borstkanker voorkomen
Onderzoekers veroorzaakten borstkanker in ratten door injecties met een kankerverwekkende verbinding, en zagen dat suppletie met spirulina de kans op de vorming van tumoren met een factor 7 verminderde.

Walnoot remt borstkankercel
Al enkele uren nadat vrouwen een handjevol walnoten hebben gegeten groeien borstkankercellen in hun lichaam minder snel.