Opgepoetst: 30-5-2022
Opgeladen: 27-1-2013
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Vitamine D, Vitamines
Translation: High vitamin D level multiplies survival chances of cancer patients (4-3-2013)

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatiënt

Hoe meer vitamine D er in het bloed van kankerpatiënten zit, hoe groter is de kans dat ze hun ziekte overleven. Dat ontdekten Noorse onderzoekers die de gegevens van 658 kankerpatiënten analyseerden. Een hoge vitamine D-spiegel vermindert de sterftekans van kankerpatiënten met een factor drie.


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Vitamine D en kanker
Een hoge vitamine D-spiegel beschermt in veel studies - niet in alle - tegen kanker. Een theorie is dat vitamine D kankercellen in epithelen bij elkaar houdt, en zo de kans verkleint dat kankercellen zich losmaken uit het epitheel en gaan zwerven door het lichaam.

Een andere theorie, die de eerste niet uitsluit, is dat een hoge vitamine D-spiegel het immuunsysteem beter laat functioneren, en zo de kans verhoogt dat immuuncellen kankercellen opruimen voordat ze gevaarlijk worden.

Studie
Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient
De studie, die onderzoekers van het Noorse Institute of Population-based Cancer Research in 2012 publiceerden in Cancer Causes & Control, keek naar mensen met borstkanker, darmkanker, longkanker en lymphoma. Bij alle patiënten was binnen 90 dagen na de diagnose bloed afgenomen. Daarin bepaalden de onderzoekers de concentratie vitamine D.

De onderzoekers verdeelden de patiënten onder in vier even grote groepen aan de hand van hun vitamine D-spiegel. Kwartielen, heten die.

Resultaten
Je ziet in de tabel hieronder dat het kwartiel met de hoogste vitamine D-spiegel drie keer minder kans had om te overlijden dan het kwartiel met de laagste vitamine D-spiegel.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hieronder zie je dezelfde gegevens, maar dan uitgesplitst naar type kanker. Bij drie van de vier onderscheiden kankertypes verbeterde een hoge vitamine D-spiegel de kansen op overleving.


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hierboven zie je overlevingscurven van de patiënten met borstkanker en longkanker.

Bij de borstkankerpatiënten was na 3300 dagen minder dan vijftig procent van de patiënten in het laagste kwartiel in leven. Bij de borstpatiënten in het hoogste kwartiel was na 3300 dagen nog bijna tachtig procent in leven.

Conclusie
"These findings add to a growing body of literature, indicating that serum levels of vitamine D are positively associated with cancer survival", concluderen de Noren. "Intervention studies of vitamin D administration among cancer patients will be required to determine whether these observations are causal."

Bron:
Cancer Causes Control. 2012 Feb;23(2):363-70.

Meer:
Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker (29-11-2020)
Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven (21-4-2020)
Supplementen met vitamine D verminderen kans op sterfte door kanker (2-4-2020)


Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker Vitamine B3 vermindert vermoeidheid, depressie en angst na kanker Vitamine B6 beschermt tegen pancreaskanker

Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen met borstkanker hebben grotere overlevingskansen als ze veel vitamine C binnenkrijgen. En jazeker, dat mag ook vitamine C in supplementvorm zijn.

Vitamine B3 vermindert vermoeidheid, depressie en angst na kanker
Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in Nutrients.

Vitamine B6 beschermt tegen pancreaskanker
Als je ervoor zorgt dat je elke dag een ruime hoeveelheid vitamine B6 binnenkrijgt, verminder je de kans dat je pancreaskanker zult krijgen.