27.01.2013

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatiënt

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient

Hoe meer vitamine D3 er in het bloed van kankerpatiënten zit, des te groter is de kans dat ze hun ziekte overleven. Dat ontdekten Noorse onderzoekers die de gegevens van 658 kankerpatiënten analyseerden. Een hoge vitamine D-spiegel vermindert de streftekans van kankerpatienten met een factor drie.

Vitamine D en kanker
Een hoge vitamine D-spiegel beschermt in veel studies - niet in alle - tegen kanker. Een theorie is dat vitamine D kankercellen in epithelen bij elkaar houdt, en zo de kans verkleint dat kankercellen zich losmaken uit het epitheel en gaan zwerven door het lichaam.

Een andere theorie is dat een hoge vitamine D-spiegel het immuunsysteem beter laat functioneren, en zo de kans verhoogt dat immuuncellen kankercellen opruimen voordat ze gevaarlijk worden.

Studie
De Noorse studie, die onderzoekers van het Institute of Population-based Cancer Research in 2012 publiceerden in Cancer Causes & Control, keek naar mensen met borstkanker, darmkanker, longkanker en lymphoma. Bij alle patiënten was binnen 90 dagen na de diagnose bloed afgenomen. Daarin bepaalden de onderzoekers de concentratie vitamine D3.

De onderzoekers verdeelden de patiënten onder in vier even grote groepen aan de hand van hun vitamine D-spiegel. Kwartielen, heten die.

Resultaten
Je ziet in de tabel hieronder dat het kwartiel met de hoogste vitamine D-spiegel drie keer minder kans had om te overlijden dan het kwartiel met de laagste vitamine D-spiegel.

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hieronder zie je dezelfde gegevens, maar dan uitgesplitst naar type kanker. Bij alle onderscheiden kankertypes verbetert vitamine D3 de perspectieven.

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient


Hierboven zie je overlevingscurven van de patiënten met borstkanker en darmkanker. Als je klikt op de figuur zie je ook de curven voor longkanker en lymphoma.

Bij de darmkankerpatiënten was na 3300 dagen nog 35 procent van de patiënten in het laagste kwartiel in leven. Bij de darmkankerpatiënten in het hoogste kwartiel was na 3300 dagen nog 65 procent in leven.

Conclusie
"These findings add to a growing body of literature, indicating that serum levels of vitamine D are positively associated with cancer survival", concluderen de Noren. "Intervention studies of vitamin D administration among cancer patients will be required to determine whether these observations are causal."

Bron:
Cancer Causes Control. 2012 Feb;23(2):363-70.

Meer:
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 (22-1-2013)
Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa (28-10-2012)
Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker (7-9-2012)