Opgepoetst: 22-8-2019
Opgeladen: 17-9-2014
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Kankerpreventie, Borstkanker
Translation: Vitamin C boosts breast cancer survival chances (7-10-2014)

Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen met borstkanker hebben grotere overlevingskansen als ze veel vitamine C binnenkrijgen. En jazeker, dat mag ook vitamine C in supplementvorm zijn. Tot die conclusie komen Zweedse voedingswetenschappers van het Karolinska Institutet in een metastudie. Elke 100 mg vitamine C die vrouwen met borstkanker dagelijks consumeren vermindert hun kans op sterfte met een kwart, ontdekten de onderzoekers.

Vitamine C en borstkanker
Is extra vitamine C voor mensen die zijn behandeld voor kanker nou goed of slecht? Daarover zijn de wetenschappers het onderling oneens. De meeste wetenschappers denken dat vitaminepreparaten misschien wel goed voor gezonde cellen, maar mogelijk nog beter zijn voor kankercellen die de chemokuren, bestralingen en hormoonbehandelingen hebben overleefd. Ze wijzen dan bijvoorbeeld op in vitro-studies waarin een analoog van vitamine C borstkankercellen beschermt tegen het kankermedicijn tamoxifen. [J Cell Mol Med. 2014 Feb;18(2):305-13.]

Tamoxifen blokkeert de werking van estradiol. Veel vrouwen met een vorm van borstkanker waarbij kankercellen estradiol nodig hebben voor hun groei krijgen na hun hun operaties, chemokuren en bestralingen een paar jaar tamoxifen.

Het onderzoek dat we hierboven noemen, is een een reageerbuisstudie van de Universiti Putra Malaysia. Je moet daarbij wel bedenken dat de onderzoekers uitsluitend de vitamine C-analoog dehydroascorbic acid gebruikten. In het lichaam is er een evenwicht tussen de vitamine C-analogen dehydroascorbic acid en ascorbic acid. Dus hoe alarmerend is die studie nu werkelijk?


Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Als je ook nog weet dat a. ascorbic acid in cellen kan werken als een vrij radicaal [omdat bij de omzetting in dehydroascorbic acid waterstofperoxide vrijkomt], en dat b. gezonde cellen daar in de regel adequaat op reageren maar kankercellen niet - en dat c. dehydroascorbic acid niet zo'n radicaalwerking heeft, kun je dan wel uit de Maleise studie afleiden dat borstkankeroverlevers geen extra vitamine C moeten gebruiken?

Epidemiologische studies
De Zweden benaderden het probleem op een andere manier. Ze verzamelden 10 epidemiologische studies waarin onderzoekers in totaal 17696 vrouwen na hun behandeling enkele jaren volgden, en waarin de onderzoekers hadden bijgehouden hoeveel vitamine C de vrouwen dagelijks binnenkregen.

In 6 studies keken de studies naar het gebruik van supplementen. En verhip: de vrouwen die supplementen met vitamine C gebruikten hadden grotere overlevingskansen dan vrouwen die geen supplementen gebruikten.


Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


De onderzoekers vonden eenzelfde effect als ze naar de totale inname van vitamine C keken: hoe meer vitamine C de vrouwen dagelijks consumeerden, des te beter waren hun overlevingskansen.


Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Conclusie
Results from this meta-analysis suggest that post-diagnosis vitamin C supplement intake did not have a negative impact on breast cancer survival and may be associated with a reduced risk of mortality", schrijven de Zweden.

"Dietary vitamin C intake was also associated with a reduced risk of total mortality and breast cancer-specific mortality. More studies of post-diagnosis supplement use, including vitamin C, are warranted."

Bron:
Eur J Cancer. 2014 May;50(7):1223-31.

Meer:
Hardlopen beschermt borstkankerpatiënt beter dan wandelen (18-5-2014)
Phytochemische 'supercocktail' temt kankercel (30-3-2014)
Dierstudie: spirulina helpt borstkanker voorkomen (26-3-2014)


Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben

Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C
Er is volgens Koreaanse onderzoekers misschien een hele eenvoudige manier waarmee je kunt voorkomen dat je op latere leeftijd rimpels krijgt - of waarmee je het ontstaan van rimpels door veroudering in ieder geval kunt vertragen.

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben
Op zich is er niks mis mee als je een bezorgde, tobberige en angstige persoonlijkheid hebt. Zo'n persoonlijkheid kan ervoor zorgen dat je allerlei riskante situaties ziet aankomen, en kunt omzeilen. Maar als die riskante situaties afwezig zijn, is zo'n eigenschap vooral lastig.