Opgeladen: 30-5-2018
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Vitamine C, Vitamines
Translation: Gram of vitamin C makes the anxious less anxious (30-5-2018)

Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben

Op zich is er niks mis mee als je een bezorgde, tobberige en angstige persoonlijkheid hebt. Zo'n persoonlijkheid kan ervoor zorgen dat je allerlei riskante situaties ziet aankomen, en kunt omzeilen. Maar als die riskante situaties afwezig zijn, is zo'n eigenschap vooral lastig. Het zorgt voor onnodige stress. In dat geval helpt suppletie met een fikse dosis vitamine C, ontdekten Braziliaanse biochemici van de Federal University of Santa Catarina.

Studie
De Brazilianen bepaalden van 142 studenten aan de hand van vragenlijsten hoe bezorgd en angstig ze in het leven stonden. Aan de hand daarvan verdeelden ze de studenten in twee groepen. 75% van de studenten [met een relatief lage of gemiddelde score] kwam in de low-to-moderate trait anxiety-groep, 25 procent van de studenten [met een relatief hoge score] kwam in de high trait anxiety-groep.

Vervolgens gaven de onderzoekers de studenten 1000 milligram vitamine C in capsules. Vlak voor de toediening en 2 uur daarna bepaalden ze hoe bezorgd & angstig de studenten zich op dat moment voelden.

Resultaten
De proefpersonen met een angstig en bezorgd karakter [high trait anxiety] werden door de capsules met vitamine C voelden minder angstig en bezorgd, ontdekten de onderzoekers toen ze de proefpersonen de STAI state-anxiety scale-vragenlijst voorlegden.

Op de proefpersonen die meer onbekommerd in het leven stonden had het supplement geen invloed.


Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben

Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben


De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook of ze, voor en twee uur na de suppletie, hun gevoel van angst & bezorgdheid [Anxiety] een cijfer tussen de 0 en de 10 wilden geven [Visual Analog Mood Scale; VAMS]. Dat moesten de proefpersonen ook doen voor een aantal andere gevoelens. Weer bleek dat de proefpersonen met een angstig en bezorgd karakter reageerden op vitamine C - en andere proefpersonen niet.


Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben


Mechanisme
De onderzoekers weten niet hoe vitamine C precies werkt. Misschien onderdrukt het supplement ontstekingen in de hersenen, speculeren ze. Of misschien versterkt vitamine C het effect van glutamaat op hersencellen. Vitamine C is betrokken bij het transport van glutamaten in hersencellen.

Conclusie
"This work presents the first evidence for a rapid anxiolytic effect of ascorbic acid in a sub-sample of high trait anxiety individuals", vatten de onderzoekers samen.

"The present results combined with previous evidence suggesting that ascorbic acid may play a significant role in mood regulation, and the fact that its use as a nutritional supplement is safe and inexpensive, warrant further clinical studies dealing with its potential as an anxiolytic agent."

"Future mechanistic studies are necessary to provide clues for the development of new treatments. If confirmed, the use of ascorbic acid may be considered for the clinical practice, either as a supplement for normal individuals presenting high trait anxiety, or as an adjuvant for the treatment of anxiety disorders."

Bron:
Acta Neurobiol Exp (Wars). 2017;77(4):362-72.

Meer:
Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C (14-3-2016)
Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C (10-2-2016)
Dieet niet optimaal? Kiwi's [bomvol vitamine C] bestrijden vermoeidheid en geven meer energie (6-2-2016)


Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag

Een supplement tegen liefdesverdriet

Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars

Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag
Dat suggereert een kleine en verkennende Japanse studie. Uitgevoerd door een producent van PQQ. Dat dan weer wel.

Een supplement tegen liefdesverdriet
Het heet Amorex en het helpt tegen liefdesverdriet. Tenminste, dat staat op het doosje. "Bei Liebeskummer und Trennungen". Actieve stof: een extract van Griffonia simplicifolia.

Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars
Piekeraars gaan beter slapen en beter in hun vel zitten als ze een extract van Melissa officinalis gebruiken.