Opgepoetst: 10-6-2022
Opgeladen: 1-12-2011
Opgeborgen in: Magnesium, Migraine & hoofdpijn, Pijn
Translation: Magnesium supplement prevents migraine (26-12-2011)

Suppletie met magnesium voorkomt migraine

Migraine is niet zeldzaam. Het is het meest voorkomende neurologische probleem onder voor de rest gezonde mensen. In 2003 meldden neurologen van het Amerikaanse Kaiser Permanente dat magnesiumsuppletie bij jonge migrainepatiënten het aantal dagen met hoofdpijn met ruim veertig procent vermindert.


Magnesiumsuppletie voorkomt migraine


Migraine en magnesium
In de jaren negentig ontdekten neurologen van het Henry Ford Hospital in Detroit dat mensen met migraine minder magnesium in hun bloed en hersenen hebben dan mensen zonder migraine. [J Neurol Sci. 1995 Dec;134(1-2):9-14.] Omdat bloedvaten in de hersenen kunnen samenknijpen door een magnesiumtekort, en omdat magnesiumtekort de aanmaak van het pijn veroorzakende substance P kan verhogen, zou een tekort aan magnesium de kans op migraine kunnen verhogen, theoretiseerden wetenschappers vervolgens.

Een gezond dieet levert honderden milligrammen magnesium per dag. Het metaal zit onder meer in noten zoals amandelen en cashewnoten, in bonen en soja, bladgroenten, vis en in volle granen. Omdat de voedingsindustrie ons volstopt met junk food op basis van geraffineerde koolhydraten krijg je makkelijk minder magnesium binnen dan je volgens voedingswetenschappers nodig hebt.


Magnesiumsuppletie voorkomt migraine


Studie
In 2003 publiceerden neurologen van het Californische Kaiser Permanente een studie waarin ze 42 kinderen van 3-17 jaar elke dag per kg lichaamsgewicht 9 milligram magnesiumoxide gaven. Weeg je 80 kilo, dan is dat 720 milligram magnesiumoxide per dag. De onderzoekers verdeelden die dosis over 3 innames per dag. De kinderen namen die in tijdens een maaltijd. Het experiment duurde 16 weken.

Een controlegroep van 44 groep slikte een placebo.

Tijdens de studie nam in de magnesiumgroep het aantal dagen met hoofdpijn significant af. In de placebogroep gebeurde dat niet.


Magnesiumsuppletie voorkomt migraine


In de magnesiumgroep verminderde de ernst van de hoofdpijn bovendien significant. Ook dat gebeurde niet in de placebogroep.

Conclusie
Een hard bewijs is het nog niet, geven de onderzoekers toe. Ze pleiten voor verder onderzoek onder grotere groepen.

"This study does not unequivocally determine whether oral magnesium oxide is or is not superior to placebo in preventing frequent migrainous headache in children, but treatment with the active agent did lead to a significant reduction in headache days", schrijven de Amerikanen. "Larger trials involving this safe, appealing complementary therapy are needed."

Bron:
Headache. 2003 Jun;43(6):601-10.

Meer:
Koolhydraten mijden is migraine voorkomen (7-6-2022)
Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine (20-7-2021)
Minder vaak migraine door zinksupplement (11-11-2020)


Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine Kaneel reduceert migraine Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine
Suppletie met 30 milligram Q10 en 500 milligram L-carnitine per dag kan het leven van mensen met migraine drastisch verbeteren.

Kaneel reduceert migraine
Als migrainepatiënten elke dag drie capsules met kaneelpoeder innemen, nemen hun migraineproblemen drastisch af.

Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine
Volgens deze Duitse studie kan suppletie niet het aantal dagen met migraine verminderen, maar wel de ernst van de aanvallen afzwakken.