Opgeladen: 29-11-2015
Opgeborgen in: Duursport & voeding, Duursportsupplementen
Translation: Menthol protects runners and cyclists against hot weather (2-1-2016)

Menthol wapent hardlopers en wielrenners tegen warm weer

Het maakt waarschijnlijk niet uit of je een zelfgemaakte sportdrank gebruikt waarin je menthol hebt opgelost, of gelatinecapsules waar je op zuigt. Waar het om gaat is dat je tijdens continue intensieve inspanningen menthol in je mond krijgt. En of je nou een hardloper of wielrenner bent, je kunt daardoor bij warm weer beter presteren. Dat schrijven Australische sportwetenschappers, verbonden aan de universiteit van Newcastle, binnenkort in Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met elf recreatieve mannelijke hardlopers, die bij drie verschillende gelegenheden op een treadmill een afstand van vijf kilometer in een zo kort mogelijke tijd moesten afleggen. De temperatuur was 33 graden, en de luchtvochtigheid was hoog.

De ene keer kregen de mannen elke 15 minuten een beetje Gatorade te drinken [Control]. De andere keer hadden de onderzoekers de Gatorade veranderd in een ice slurry van -1 graad Celsius. Het idee daarachter was dat de slurry de lichaamstemperatuur zou verlagen, en daardoor betere prestaties mogelijk zou maken.

Een derde keer kregen de mannen gewone Gatorade, maar kregen ze ook om de kilometer een vloeistof waarin menthol was opgelost. Die moesten ze 5 seconden in hun mond houden, en daarna uitspugen. Dat laatste was om methodologische redenen. Menthol is misschien ook een interessant supplement voor duursporters, en die factor wilden de onderzoekers uitschakelen. Ze hadden alleen interesse in het effect van de verkoelende smaaksensatie van menthol.

Resultaten
Zonder ice slurry en zonder menthol legden de proefpersonen de vijf kilometer af in gemiddeld 26 minuten. Dronken ze een ice slurry, dan deden ze 26.3 minuten over de afstand. Statistisch gezien had de slurry geen positief en geen negatief effect op de tijden van de mannen.

De mondspoeling met menthol had daarentegen wel een statistisch significant effect. Kregen de mannen menthol, dan liepen ze de vijf kilometer in 25.3 minuten.

Controle = CON, cirkels; ice slurry = ICE, vierkantjes; menthol = MEN, driehoekjes.


Menthol wapent hardlopers en wielrenners tegen warm weer


Menthol wapent hardlopers en wielrenners tegen warm weer


In de figuur hierboven zie je dat het prestatieverbeterende effect van menthol halverwege de afstand, en tijdens het laatste stuk, zichtbaar werd.

De ice slurry remde de stijging van de lichaamstemperatuur van de sporters, de menthol deed dat niet. De ice slurry en de menthol hadden geen effect op de hartslag.

Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat de menthol in de mond van de sporters een sensatie van afkoeling veroorzaakte. Daardoor waren de sporters onwillekeurig bereid om net een beetje harder te rennen. Na de vijf-kilometerloop waarin de sporters menthol hadden gekregen zat er in hun bloed ook meer prolactine dan na afloop van de andere sessies. Prolactine is een hormoon dat onder meer vrijkomt na fysieke inspanning.

Conclusie
"Athletes should consider the use of menthol during competition and industry should consider the addition of menthol to hydration and nutritional sports products", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2015 Sep 26. doi: 10.1111/sms.12555. [Epub ahead of print].

Meer:
Pepermuntolie (bomvol menthol) vergroot uithoudingsvermogen 11.12.2013


Rubus coreanus vergroot uithoudingsvermogen, verdrijft vermoeidheid
Koreaanse dierstudie.

Arginine met druivenextract vergroot uithoudingsvermogen
Strekking van studie samengevat in 1 woord: NO.

Al na één capsule Rhodiola verbetert je uithoudingsvermogen
Humane studie.