Minder pijn door visolie
Presteren op hoog niveau doet nu eenmaal pijn, en dus zoeken sporters, goeroes en wetenschappers naar middelen die prestaties verbeteren doordat ze pijn verminderen. Japanse onderzoekers ontdekten er eentje die je in bijna elke supermarkt kunt kopen: ouderwetse visoliecapsules.
Studie
Dierproeven zijn gruwelijk, maar ziekten als kanker en Alzheimer zijn nog gruwelijker. Als dierproeven kunnen helpen om kanker op de knieën te krijgen, en er geen alternatieven zijn, dan moeten onderzoekers ze vooral doen. Onze mening.
Maar soms kom je in de biomedische literatuur dierproeven tegen waarvan je je afvraagt of die nou werkelijk nodig waren. Zoals de dierproeven van Kobe Gakuin University waarover dit stukje gaat. Daarin gaven de onderzoekers muizen per kilo lichaamsgewicht oraal 5, 15 of 25 millimol van het visvetzuur DHA. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 1-5 gram DHA gekregen.
Muizen in de controlegroepen kregen niks.
Resultaat
Dertig minuten na toediening van het visvetzuur dienden ze muizen pijnprikkels toe. Ze stelden de staart van de muizen bloot aan warmte en keken hoe lang het duurde voordat de dieren hun staart terugtrokken. Die tijd was langer naarmate de dieren meer DHA hadden gekregen, zie je op de eerste figuur hieronder. DHA vermindert dus de pijnprikkel.
Het effect verdwijnt als de onderzoekers de DHA-muizen naloxone [NLX] toedienen. Naloxone blokkeert de werking van pijnstillende opiaten en endorfines.
In een tweede experiment spoten de onderzoekers azijnzuur in de darmen van de muizen en bepaalden hoe vaak de dieren kronkelden [Writhing] van de pijn. Weer verminderde DHA de pijn, en weer blokkeerde naloxone de pijnstillende werking van de visolie.
In een derde proef injecteerden de onderzoekers formaline in een achterpoot van de muizen, en telden vervolgens hoe vaak de dieren op de ingespoten plek kauwden, de poot likten of ermee schudden. Zoals je hierboven ziet remde DHA de intensiteit van de pijn, en reduceerde naloxone alweer de pijnstillende werking van het visvetzuur.
Conclusie
Het lichaam maakt endorfines aan bij fysieke inspanning. Ze remmen de pijngewaarwording, en spelen ook een nog niet helemaal opgehelderde rol bij positieve effecten van fysieke inspanning op het immuunsysteem en herstel. Suppletie met visvetzuren laat die endorfines kennelijk beter werken.
Hoe dat precies in elkaar zit hebben de Japanners niet onderzocht, maar de boodschap voor sporters is duidelijk. Visoliesuppletie verhoogt je pijngrens.
Bron:
Biol Pharm Bull. 2010;33(6):1070-2.
Meer:
Phyllanthus amarus reduceert spierpijn (13-12-2020)
Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf (17-9-2020)
Beetje cafeïne geeft krachtsporter meer grip op gewichten (7-2-2011)
|