Opgeladen: 10-6-2020
Opgeborgen in: Sterke botten, Groeihormoon & IGF-1, MSM
Translation: MSM, growth hormone and IGF-1 | Stronger bones, stronger muscles? (11-6-2020)

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Volgens een handvol studies versnelt suppletie met MSM het herstel van spieren na intensieve training. Dat komt misschien omdat MSM de werking van cortisol vermindert, schreven we een paar dagen geleden. Een andere mogelijkheid is dat MSM de werking van groeihormoon en IGF-1 versterkt, speculeren we vandaag na lezing van een spectaculaire in vitro-studie. Via dat mechanisme lijkt MSM in ieder geval de ontwikkeling van botten te stimuleren.

Studie
Het onderzoek waaruit je kunt afleiden dat MSM spiercellen beschermt tegen cortisol is gedaan door de groep van de Zuid-Koreaanse moleculaire wetenschapper Young Mok Yang, die al meerdere keren heeft gepubliceerd over de effecten van MSM op verschillende soorten cellen. Ook de studie waarover we het nu hebben komt uit zijn koker.

Resultaten
De onderzoekers stelden meerdere botceltypes bloot aan verschillende concentraties van MSM. Ze vonden geen aanwijzingen dat MSM schadelijk was voor de cellen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?


In reageerbuizen waarin behalve piepjonge botcellen ook voedingsstoffen voor botcellen zaten, versnelde MSM de ontwikkeling van de cellen tot botweefsel.


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?


Mechanisme
Hierboven zie je hoe MSM botcellen stimuleert. MSM laat de cellen meer receptoren voor groeihormoon [GHR] en voor IGF-1 [IGF-1R] aanmaken. UMR-106 is een type botcel dat oorspronkelijk uit een rat komt.

Waarschijnlijk verhoogt MSM via groeihormoon en IGF-1 een reeks van genen die zijn betrokken bij de biosynthese van botweefsel.


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?


MSM zet al die processen in werking door het omzetten van de transcriptiefactor STAT5b. Toen de onderzoekers botcellen blootstelden aan MSM en tegelijkertijd het STAT5b-gen het zwijgen oplegden, verdwenen de effecten van MSM als sneeuw voor de zon. Dat zie je hierboven.

Conclusie
"Although further studies are required to clarify the in vivo actions and mechanisms, MSM may become a drug candidate for treating bone-depleting diseases, as it is expected to not only enhance bone formation but also suppress bone resorption", schrijven de Zuid-Koreanen.

"Future clinical studies will determine whether some patients with decreased bone mass due to other reasons will benefit from treatment with MSM alone or in combination with growth hormone."

Zou MSM ook in spiercellen de werking van IGF-1 en groeihormoon versterken? Volgens moleculair onderzoek van de University of Auckland naar de rol van STAT5b in spiergroei zou dat zomaar kunnen. [Skelet Muscle. 2019 Jun 24;9(1):19.]

Maarre... STAT5b is toch ook betrokken bij kanker? Binnenkort meer.

Bron:
PLoS One. 2012;7(10):e47477.

Meer:
MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker (8-6-2020)


MSM versnelt herstel na krachttraining MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning

MSM versnelt herstel na krachttraining
MSM, of voluit methylsulfonylmethane, is misschien een interessant supplement voor krachtsporters. Dat concludeert sportwetenschapper Douglas Kalman van de University of Memphis.

MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon
Sporters die dagelijks 3 gram MSM gebruiken hebben de dagen na een halve marathon minder last van hun spieren en gewrichten.

MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning
Je neemt je lichaamsgewicht in kilo's, en deelt dat door 10. De uitkomst is het aantal gram MSM dat je nodig hebt om je spieren te beschermen tegen afbraak tijdens intensieve lichamelijke inspanning.