Opgeladen: 8-6-2020
Opgeborgen in: Cortisolblokkers, MSM
Translation: MSM for athletes | MSM is a cortisol blocker (9-6-2020)

MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker

MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker
MSM beschermt spieren tijdens fysieke inspanning, berichtten we al een aantal keren. Dankzij een reageerbuisstudie die Koreaanse onderzoekers van Konkuk University publiceerden in Experimental and Therapeutic Medicine snappen we een beetje beter hoe. MSM vermindert het negatieve effect van het stresshormoon cortisol op de spieren.

Cortisol en spieren
In Zuid-Korea is horse racing in korte tijd een industrie van betekenis geworden, [cnn.com August 28, 2019] en dat zie je terug in de biomedische literatuur die Zuid-Koreaanse wetenschappers publiceren. Het onderzoek waarover dit bericht gaat, is bedoeld om een supplement te vinden waardoor renpaarden beter kunnen presteren. Het is tussen twee haakjes niet betaald door een producent van supplementen, maar door het Zuid-Koreaanse ministerie van landbouw.

In eerder gepubliceerde moleculaire studies was al gebleken dat als de concentratie cortisol hoog oploopt en de spiercellen het zwaar te verduren krijgen, de activiteit van het tumour suppressor protein p53 toeneemt, net als de activiteit van succinate dehydrogenase complex subunit A [SDHA] en hypoxanthine phosphoribosyl transferase 1 [HPRT1].

Studie
De laatste twee enzymen zijn in ieder geval in paarden belangrijke merkers van fysieke stress door fysieke inspanning. Vandaar dat de onderzoekers in reageerbuizen spiercellen blootstelden aan cortisol en 50 millimol MSM, en keken naar het effect op p53, SDHA en HPRT1.

Resultaten
En jawel: MSM blokkeerde de effecten van cortisol. [Figuur]


MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker


Binnenkort meer.

Bron:
Exp Ther Med. 2020 Jan;19(1):214-22.

Meer:
MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon (22-11-2018)
MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning (10-7-2014)
MSM versnelt herstel na krachttraining (4-2-2013)


Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel Royal Jelly blokkeert stresshormoon Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel
Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt.

Royal Jelly blokkeert stresshormoon
Dagelijkse suppletie met een paar gram verse Royal Jelly vermindert misschien de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam.

Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E
Volgens een Japanse dierstudie, die verscheen in de Journal of Clinical Biochemistry, en cijfers van RIVM, lopen er een heleboel Nederlanders rond die op een eenvoudige manier hun cortisolspiegel kunnen verlagen. Ze hoeveel alleen maar hun inname van vitamine E te verhogen.