Opgeladen: 8-4-2019
Opgeborgen in: Cortisolspiegel verlagen
Translation: Natural environment lowers cortisol levels (9-4-2019)

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel

Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt, schrijven psychologen van de University of Michigan in Frontiers in Psychology. En als je krap in je tijd zit, probeer dan minstens 20-30 minuten vrij te maken voor een verblijf in een park, de bossen of weilanden.

Studie
De onderzoekers lieten 36 proefpersonen, die woonden in een stad, gedurende twee maanden drie keer week minstens 10 minuten doorbrengen in een natuurlijke omgeving.

De proefpersonen mochten niet intensief bewegen. Ook actief zijn op een mobieltje, lezen of een gesprek voeren was niet toegestaan.

Voor en na het natuurlijke uitstapje namen de onderzoekers een beetje speeksel af, en bepaalden daar in de concentratie van het stresshormoon cortisol.

Resultaten
Het tijdstip was een belangrijke determinant van de cortisolspiegel. Da's logisch, want de cortisolspiegel wordt in de loop van de dag steeds lager. Met elk uur dat overdag de tijd verstrijkt, zakt de cortisolspiegel zo'n 12 procent. Verbleven de proefpersonen in de natuur, dan zakte de cortisolspiegel nog sneller. Dan daalde de cortisolspiegel met 21 procent per uur.

Speciaal voor mensen met weinig tijd, die tijdens een zo kort mogelijke blootstelling aan natuur een zo groot mogelijke daling van de cortisol willen bewerkstelligen, berekenden de onderzoekers de optimale 'dosis' van blootstelling aan natuur. Dat was 20-30 minuten.


Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel


Conclusie
"Healthcare practitioners can use our results as an evidence-based rule of thumb on what to put in a nature-pill prescription", zegt eerste auteur MaryCarol Hunter in een persbericht. [sciencedaily.com April 4, 2019]

"It provides the first estimates of how nature experiences impact stress levels in the context of normal daily life. It breaks new ground by addressing some of the complexities of measuring an effective nature dose."

Bron:
Frontiers in Psychology, 2019; 10 DOI: 10.3389/fpsyg.2019.00722.

Meer:
Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan (26-10-2018)
Stop met Facebook, verlaag je cortisol (12-4-2018)
Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA (10-10-2017)


Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells

Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker

Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad

Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells
Het meest onderschatte deel van je immuunsysteem is dat van de natuurlijke afweer: het deel van je immuunsysteem dat bijna reflexmatig in actie komt als een ziektekiem je lichaam binnendringt. Of als een cel verandert in een kankercel.

Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker
Wonen in de nabijheid van parken en tuinen vermindert misschien de kans op borstkanker. Dat blijkt uit een epidemiologische studie.

Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad
Heb je de keus tussen bewegen in een bebouwde omgeving, of bewegen in een groene omgeving? Kies dan voor het laatste.