Opgeladen: 26-10-2018
Opgeborgen in: Cortisol verlagen, Hydratie, Voetbal
Translation: Mild hydration lowers cortisol levels in athletes (27-10-2018)

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierenslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken. En wat voor positieve effecten het beteugelen van de cortisolaanmaak allemaal heeft, ach, dat hoeven we jullie niet uit te leggen.

Studie
Chileense bewegingswetenschappers van de Universidad Finis Terrae deden een experiment met 17 jongens van gemiddeld 16 jaar. Alle proefpersonen waren voetballers. De onderzoekers verdeelden de jongens in 2 groepen, en lieten ze vervolgens een vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar spelen.

Voordat de wedstrijd begon, analyseerden de onderzoekers aan de hand van de urine of de spelers optimaal gehydrateerd waren. Zowel voor als na de wedstrijd namen ze een beetje bloed bij de jongens af, en bepaalden daarin de concentratie van de hormonen testosteron en cortisol.

Resultaten
Acht jongens hadden een mild tekort aan water. De milde dehydratie had geen effect op de testosteronspiegel voor en na de wedstrijd, maar zorgde wel voor een extra grote verhoging van de cortisolspiegel na de wedstrijd.


Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan


Conclusie
"Mild dehydration before a soccer match increases cortisol response after the match", resumeren de onderzoekers. "These results show that the cortisol response to a soccer match is sensitive to hydration state which suggests that dehydration before a match may be an added stress to be considered."

Bron:
Front Physiol. 2018 Sep 26;9:1347.

Meer:
Teveel cortisol in je lichaam? Misschien helpt vitamine E (2-4-2017)
Stop met Facebook, verlaag je cortisol (12-4-2018)
Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA (10-10-2017)


Een capsule visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel
Een bescheiden dosis van een gram visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel.

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Tijdens perioden van psychologische of sociale stress sloopt het hormoon cortisol je lichaam. Hoe diep stress er bij jou inhakt, hangt af van de vetzuursamenstelling van je dieet.

Oleuropein verhoogt testosteronspiegel, verlaagt afgifte cortisol, stimuleert anabolisme
Oleuropein, een verbinding die van nature in olijfolie zit, zorgt ervoor dat het lichaam zuiniger met eiwitten omgaat.