Opgeladen: 4-8-2016
Opgeborgen in: Cortisolremmers, Visolie
Translation: One capsule of fish oil daily lowers cortisol levels (8-11-2016)

Een capsule visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel

Een bescheiden dosis van een gram visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in Molecular Nutrition & Food Research. De proefpersonen waren alcoholverslaafden die bezig waren met een ontwenningskuur, maar bij gezonde mensen is het cortisolverlagende effect van visolie niet wezenlijk anders.

Alcohol, cortisol & stress
Als alcoholverslaafden stoppen met drinken, stijgt hun cortisolspiegel. [Am J Psychiatry. 1991 Aug;148(8):1023-5.] Dat effect is tijdelijk, maar de daarmee gepaard gaande gevoelens van stress en spanning spelen een rol bij het mislukken van veel ontwenningspogingen.

Omdat er aanwijzingen zijn dat de omega-3-vetzuren in visolie de cortisolspiegel verlagen, [J Complement Integr Med. 2012 Oct 23;9.] [Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011 Mar-Apr;84(3-4):71-8.] [Psychiatry Res. 2010 Jun 30;178(1):112-5.] vroegen onderzoekers van de Universita Politecnica delle Marche zich af of suppletie met visolie de afgifte van cortisol in deze groep kan verlagen.

Studie

De Italianen experimenteerden met 31 proefpersonen die onder begeleiding van een alcoholverslaving probeerden af te komen. Gedurende 21 dagen kregen 10 proefpersonen elke dag een placebo, en de overige 21 proefpersonen een capsule met 1000 milligram visolie.

In die capsule zat 252 milligram DHA en 60 milligram EPA. De supplementen die de onderzoekers gebruikten waren geproduceerd door het Italiaanse Salix. [salix.it]

Resultaten
Vlak voordat de toediening van de visolie- of placebocapsules begon [t0] bepaalden de onderzoekers gedurende een dag de concentratie cortisol in het speeksel van de proefpersonen. Dat deden ze ook op de laatste dag van de toediening [t21].

De eerste figuur hieronder vertelt dat de omega-3-vetzuren de cortisolconcentratie verlaagden. In de tweede figuur zie je dat de placebocapsules geen effect hadden.


visolie, omega-3-vetzuren, supplement, suppletie, cortisol, stressDe suppletie met visolie verminderde het gevoel van stress dat de proefpersonen rapporteerden. Dat bepaalden de onderzoekers met de Perceived Stress Scale [PSS10]. De maximale score op die test is 40, de laagste 0.


visolie, omega-3-vetzuren, supplement, suppletie, cortisol, stressConclusie
"Present results show that supplementing male abstinent alcoholics with omega-3 fatty acids: (1) decreases stress and anxiety symptoms and (2) reduces basal cortisol secretion levels", resumeren de onderzoekers. "The application to a relatively unselected cohort of abstinent alcoholics, together with the broad availability of omega-3 supplements, makes these results quite generalizable, and the present experience replicable in most realities."

"Collectively, these findings suggest that an elevated dietary omega-3 fatty acids intake may represent a subsidiary measure to increase the efficacy of rehabilitation programmes in alcoholdependent persons and provide a valid support during withdrawal from alcohol."

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2013 Jun;57(6):1110-4.

Meer:
Visolie dempt mentale stress (31-10-2010)


Omega-3-vetzuren tegen chronische hoofdpijn
Kleine experimentele humane studie.

Omega-3-vetzuren beschermen tegen psychoses
Effect is jaren na een kleine visoliekuur nog aanwezig.

Omega-3-vetzuren houden verouderende hersenen scherp
Dierstudie.