Opgeladen: 29-3-2016
Opgeborgen in: Overgewicht, Afslanken
Translation: On a diet and want to go out to eat? Go to the Greek, not the Italian restaurant (4-6-2016)

Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan

Als je hoog nodig wat kilootjes lichaamsvet moet kwijtraken, maar toch uit eten wilt, ga dan naar de Griek of de Japanner. Maar ga vooral niet naar de Italiaan of de Chinees. Dat advies destilleren wij een studie die de Amerikaanse voedingswetenschapper Lorien Urban, verbonden aan Tufts University, heeft gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Buitenshuis eten
Hoe meer je buitenshuis eet, hoe makkelijker je dik wordt. Of je nou in een hamburgertent eet of in een restaurant, dat maakt niet uit. In maaltijden buiten de deur zitten nu eenmaal meer calorieën dan in maaltijden die je zelf maakt.

Studie
Maar maakt het nog uit in welk type restaurant je gaat eten? In een Italiaans restaurant, of in een Vietnamees restaurant? Die vraag wilde Urban beantwoorden.

De onderzoeker kocht tussen 2011 en 2014 in totaal 364 maaltijden in restaurants in verschillende Amerikanse steden, en bepaalde vervolgens in een laboratorium hoeveel calorieën daar in zaten.

Resultaten
Gemiddeld zaten er in maaltijden uit Italiaanse en Chinese restaurants de meeste calorieën. In maaltijden uit Griekse en Japanse restaurants zaten de minste calorieën. Het verschil tussen een gemiddelde maaltijd bij de Griek en de Italiaan bedraagt grofweg vijfhonderd kilocalorieën.


Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan


De Griekse maaltijden bevatten vooral weinig calorieën omdat de portiegrootte bescheiden was, ontdekte Urban. De maaltijden bij de Japanners bevatten vooral weinig calorieën omdat ze relatief weinig vet bevatten.

Bron:
J Acad Nutr Diet. 2016 Apr;116(4):590-598.e6.

Meer:
Van eten in restaurants word je net zo snel dik als van fast food (14-7-2015)


Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend
Dierstudie.

Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt
En dat komt omdat de voedingsindustrie consequent jokt.

Dure supermarkt vermindert kans op overgewicht
Ietwat merkwaardige epidemiologische studie.