Opgepoetst: 27-7-2022
Opgeladen: 24-10-2014
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: Optimal fruit and veg intake is a pound a day, says meta-study (18-11-2014)

Optimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudie

Mensen die zo lang mogelijk willen leven zouden elke dag ongeveer een halve kilo groenten en fruit moeten eten. Dat concluderen Chinese en Amerikaanse voedingswetenschappers in de British Medical Journal. De onderzoekers veegden de gegevens uit 16 grote epidemiologische studies bijelkaar en analyseerden ze opnieuw. Ze hadden de beschikking over de gegevens van 833234 mensen.


Optimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudie


Groenten en fruit
De onderzoekers vonden met statistische technieken geen aanwijzingen voor publicatiebias. Het was dus niet zo dat alleen studies die aantonen dat groenten en fruit gezond zijn in de wetenschappelijke tijdschriften verschijnen, en de studies met een andere uitkomst in een bureaula liggen te verstoffen.

De ene studie drukt de inname van groenten en fruit uit in servings, de andere in grammen. Voor zowel groenten en fruit geldt dat 1 serving gelijk is aan grofweg 80 gram.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat voor elke 80 serving fruit of groenten die je dagelijks eet je kans op een dodelijke hart- of vaatziekte afneemt met 5 procent.

Elke serving per dag verminderde de kans op een dodelijke vorm van kanker met 3 procent.

De beschermende werking van groenten en fruit was optimaal bij 5-6 servings of een kleine halve kilo per dag. Bij een nog hogere inname liep de kans op sterfte niet nog verder terug.


Optimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudieOptimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudieConclusie
Het beschermende effect van groenten op kanker was in dit onderzoek niet statistisch significant. "It is possible, however, that fruit and vegetable consumption might have stronger effects on specific cancer sites", schrijven de onderzoekers.

"In addition, different types of fruit and vegetables might have different effects on cancer risk. Future studies are needed to be more specific about types of cancer and the role of different groups of fruit and vegetables."

Bron:
BMJ. 2014 Jul 29;349:g4490.

Meer:
Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten... (3-4-2014)
Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden (3-3-2013)
Fruit verlengt levensduur, aardappels niet (4-8-2008)


Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever Wil je langer leven? Eet meer groenten en fruit (zonder giftige stoffen, alstublieft)

Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte
Als je elke dag een stuk fruit eet, dan is de kans dat je voortijdig door een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire doodsoorzaak aan je einde komt een stuk lager dan als je zelden of nooit fruit eet.

Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever
Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten.

Wil je langer leven? Eet meer groenten en fruit (zonder giftige stoffen, alstublieft)
Ontnuchterende studie uit China.