Opgeladen: 15-6-2016
Opgeborgen in: Calcium, Vitamine B, Vitamines, Afslanken, Koolhydraatarm dieet
Translation: Paleo diet? Make sure to take supplements as well (15-9-2016)

Paleodieet? Supplementen erbij!

Het door de meeste voedingswetenschappers verfoeide paleodieet is een uitstekend afslankdieet, en heeft geen negatieve effecten voor hart en bloedvaten. Dat concluderen Australische onderzoekers, verbonden aan Edith Cowan University, uit een studie die vier weken duurde. Maar volgens de Australiërs is een zwak punt van het paleodieet echter dat het te weinig calcium, jodium en vitamine B1 en B2 bevat. Voor paleoadepten zijn supplementen misschien geen overbodige luxe.

Studie
De onderzoekers lieten een groep van 22 vrouwen gedurende vier weken een paleodieet volgen. Dat bestond uit mager vlees, vis, eieren, noten, olijfolie, kokosolie, fruit en groenten. Granen, zuivel, maïs, aardappels en bonen waren verboden. Een groep van 17 vrouwen ging een dieet volgen dat was samengesteld volgens de inzichten van de gevestigde voedingswetenschap.

Beide groepen mochten zoveel eten als ze wilden. De vrouwen waren gezond, niet obees, maar konden wel een paar kilootjes vet missen.

Lichaamssamenstelling
Hoewel ze zoveel mochten eten als ze wilden, verloren de vrouwen in de paleogroep lichaamsgewicht. Het paleodieet bleek een uitstekend afslankdieet te zijn.


Paleodieet? Supplementen erbij!Cardiovasculaire effecten
De meeste voedingswetenschappers vrezen dat het paleodieet de kans op hart- en vaatziekten vergroot. De onderzoekers zagen in de paleogroep echter geen stijging van de bloeddruk, geen verslechtering van de cholesterolspiegel en geen toename van ontstekingsfactoren in het bloed.

Thiamine (vitamine B1)
Dagelijks hebben volwassenen 1.1 milligram thiamine nodig. De paleogroep haalde die inname niet. Da's merkwaardig, want belangrijke voedingsbronnen van deze vitamine, zoals vlees en groenten, passen in het paleodieet.

Riboflavin (vitamine B2)
Dagelijks hebben volwassen mannen 1.5 milligram riboflavin nodig. Voor vrouwen is dat 1.1 milligram. Bij de paleogroep daalde die inname van die vitamine. Hij bleef echter op een acceptabel niveau.

De daling is niet verrassend. Zuivel is een belangrijke bron van vitamine B2.


Paleodieet? Supplementen erbij! Paleodieet? Supplementen erbij!Andere vitamines
In de paleogroep steeg de inname van vitamines A, C en E. In de andere groep veranderde de inname van die vitamines niet.

Calcium
In de paleogroep halveerde de inname van calcium. Logisch, want zuivel is een goede bron van calcium. In rijke landen vinden voedingswetenschappers dat volwassenen een gram calcium per dag nodig hebben. Dat is misschien aan de hoge kant, vinden kritische wetenschappers. Volgens hen is 600-800 milligram calcium per dag voldoende. Maar de paleogroep haalde ook die lagere inname niet.


Paleodieet? Supplementen erbij! Paleodieet? Supplementen erbij!Jodium
De onderzoekers maken er weinig woorden aan vuil, maar wij - de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn - moesten even slikken toen we zagen wat het paleodieet deed met de inname van jodium. Dagelijks hebben volwassenen 150 microgram jodium nodig. De inname van de proefpersonen, die voordat de proef begon al laag was, halveerde in de paleogroep.

De afname is waarschijnlijk het gevolg van het schrappen van brood en zuivel uit het dieet. In Australië zijn brood en zuivel belangrijke jodiumbronnen. [Prev Med. 2013 Jul;57(1):26-30.]

Conclusie
"In healthy females, the Paleolithic diet induced a more favourable effect on body composition over the short term intervention period", resumeren de onderzoekers. "However, significant reductions in thiamin, riboflavin and calcium were noted."

"We observed no significant differences between groups for cardiovascular and metabolic risk factors. Further, larger studies are recommended to assess the impact of the diets over a longer term period."

Bron:
Nutrients. 2016 May 23;8(5). pii: E314. doi: 10.3390/nu8050314.

Meer:
Paleodieet: eten zoveel je wilt en genoeg hebben aan 1388 kcal/dag (20-1-2011)
Nieuw! Receptenboek uit het Stenen Tijdperk (3-7-2008)
Drie weken paleodieet maakt je slanker (18-8-2007)


"Steentijdmens moest oppassen voor eiwitvergiftiging"
Oud idee. Misschien een beetje achterhaald, nog steeds interessant.

"Vermogen koolhydraten te verteren maakte menselijke evolutie succesvol"
Over koolhydraatarme voeding en het AMY1-gen.

Hoeveelheid vitamines en mineralen in dieet van Atkins, Weight Watchers en Slim Fast aan de krappe kant
Op dieet? Multivitamientje erbij.