Pycnogenol houdt botten sterk
Als je je botten sterker wilt maken, dan heb je meer opties dan alleen maar supplementen met extra calcium en vitamine D. Eerder schreven we al over silicium, Ginkgo biloba, groentenzuren en visvetzuren, en vandaag voegen we een nieuwe kandidaat toe aan lijst van potentiële botversterkers. Volgens een Japanse dierstudie die binnenkort verschijnt in Phytotherapy Research helpt ook Pycnogenol botontkalking bestrijden.
Pycnogenol
Jazeker, Pycnogenol schrijf je met een hoofdletter. Het is een met toeters en bellen geregistreerd extract van fenolen uit de bast van de Mediterrane naaldboom Pinus pinaster.
Pycnogenol is prijzig. Dat komt niet alleen door de hoge concentratie actieve stoffen in Pycnogenol - het extract bestaat voor bijna zeventig procent uit procyanidines - maar vooral door de indrukwekkende stapel studies die positieve effecten van Pycnogenol aantonen. Pycnogenol heeft een ijzeren reputatie. Wat Red Bull is in de wereld van de energy drinks, dat is Pycnogenol in de wereld van de beschermende plantenextracten.
In Pycnogenol vind je stoffen als of taxifolin, ferulic acid, caffeic acid en catechin. Toen Slowaakse onderzoekers in 2006 het bloed bestudeerden van proefpersonen die Pycnogenol hadden geslikt vonden ze metabolieten van tien stoffen waarvan niet bekend was dat ze in Pycnogenol zaten. [BMC Clin Pharmacol. 2006 Aug 3;6:4.] De stof in het bloed van Pycnogenolgebruikers met de meest stabiele concentratie was delta-(3,4-dihydroxy-phenyl)-gamma-valerolactone [M1].
Studie
De stoffen in Pycnogenol zijn fenolen. Er zijn aanwijzingen dat het type fenolen in Pycnogenol botafbraak afremmen, en dus interessant zijn voor bijvoorbeeld vrouwen die na de overgang worstelen met botontkalking. Omdat de Japanners de hormonale gevolgen van de overgang wilden nabootsen experimenteerden ze met vrouwelijke ratten waarvan ze eierstokken hadden weggehaald. De ratten maakten dus geen estradiol meer aan, en daardoor verzwakte hun skelet.
SHAM = wel geopereerd maar met eierstokken. OVX = zonder eierstokken. OVX+PYC = ratten zonder eierstokken die elke dag 30 mg Pycnogenol per kg lichaamsgewicht kregen. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 300 mg Pycnogenol per dag. Het experiment duurde 3 maanden.
Resultaten
Door de suppletie bleef het dijbeen van de ratten sterk en verminderde in ieder geval de corticale botmassa niet, ondanks het wegvallen van de hormonen.
Conclusie
De verbindingen in Pycnogenol remmen dus de processen die botmassa afbreken. De onderzoekers veronderstellen dat Pycnogenol vrije radicalen neutraliseert die bij die processen een rol spelen. Hoe dat precies in zijn werk zou moeten gaan vertellen ze niet.
Nou zijn wij natuurlijk maar domme journalisten, maar wij vermoeden dat het mechanisme anders in elkaar steekt. Dat delta-(3,4-dihydroxy-phenyl)-gamma-valerolactone, is dat geen AMPK-activator?
Bron:
Phytother Res. 2012 Jan;26(1):153-5.
Meer:
Pycnogenol, de plantaardige smeerolie voor versleten gewrichten (2-7-2018)
Zwakke bloedvaten, opgezwollen benen en Pycnogenol (19-6-2018)
Pycnogenol is een afslanksupplement (17-6-2018)
|