Opgeladen: 10-3-2021
Opgeborgen in: Breinversterkers, Aromatherapie
Translation: Rosemary oil, a natural stimulant for the late hours (11-3-2021)

Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes

Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes
Als je weer eens tot diep in de nacht moet werken of studeren, dan helpt het inademen van rozemarijnolie je niet alleen om wakker te blijven maar neemt ook je vermogen om informatie op te nemen toe. Dat blijkt uit een humane studie die is verschenen in Complementary Therapies in Clinical Practice.

Studie
Ahmad Nasiri en Masoomeh Mo'tamed Boroomand, twee onderzoekers van Birjand University of Medical Sciences in Iran, verdeelden 80 verpleegkundigen die werkten in nachtdiensten in 2 groepen. Ze gaven de proefpersonen in de ene groep een gezichtsmasker met een gaasje waarop ze een druppel rozemarijnolie hadden laten vallen. De proefpersonen in de andere groep kregen een masker met een druppel water.

Na 10 minuten haalden de proefpersonen het gaasje weer weg, en 15 minuten later deden ze weer een gaasje op. Zo wilden ze voorkomen dat de proefpersonen ongevoelig werden voor de prikkel van de rozemarijnolie. Deze cyclus herhaalden de onderzoekers gedurende 2 uur.

Voor en na die periode moesten de proefpersonen hun alertheid/slaperigheid een cijfer tussen de 1 en de 9 geven. 1 staat voor 'extreem wakker', 5 voor 'wakker noch slaperig' en 9 voor 'extreem slaperig'.

Resultaten
Rozemarijnolie maakt de proefpersonen alerter.


Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden op basis van de wetenschappelijke literatuur dat bestanddelen van rozemarijnolie, zoals alpha-pinene, in de hersenen enzymen blokkeren die acetylcholine afremmen. Daardoor kan het inademen van rozemarijnolie het autonome zenuwstelsel activeren. Dat is het deel van het zenuwstelsel waarop je wilskracht niet direct van invloed is.


Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes


Het gevolg van activatie van het autonome zenuwstelsel is weer dat de hartslag en bloeddruk toenemen, en je jezelf beter en alerter voelt. Tegelijkertijd neemt het vermogen van je hersenen om informatie op te nemen toe.

Bron:
Complement Ther Clin Pract. 2021 Jan 27;43:101326.

Meer:
Een snufje rozemarijn voor meer motivatie (16-4-2016)


Creatine vermindert behoefte aan slaap Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort Vitamine A, C en E helpen de kortslaper om slank te blijven

Creatine vermindert behoefte aan slaap
En als je dan toch te weinig slaapt, zorgt creatine ervoor dat je minder slaperig bent. Dierstudie.

Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort
Een bescheiden gedoseerd magnesiumsupplement vermindert de negatieve effecten van slaaptekort op het prestatievermogen.

Vitamine A, C en E helpen de kortslaper om slank te blijven
Een leefstijl met voldoende slaap vermindert in ieder geval bij mannen, en misschien ook bij vrouwen, de kans op overgewicht.