Opgeladen: 16-4-2016
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Breinboosters, Depressie
Translation: No translation yet

Een snufje rozemarijn voor meer motivatie

In omstandigheden waarin het verdraaid moeilijk is om jezelf op koers te houden en de moed er in te houden - tijdens zware cardiosessies of lange tijdritten bijvoorbeeld - hebben sporters misschien iets aan suppletie met extracten van rozemarijn [wetenschappelijke naam: Rosmarinus officinalis]. Dat leiden wij, de onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn, af uit een dierstudie van farmacologen van de universiteit van Babylon in Irak. De dosis waarin rozemarijnextract effect sorteert is volgens de Irakezen opvallend laag.

Rozemarijn
Rozemarijn groeit van nature rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten, maar inmiddels vind je de plant in tuinen over de hele wereld. De plant is eetbaar, en is volgens traditionele genezers nuttig bij huidproblemen, haaruitval, leverstoorbeschadiging, aderverkalking en astma. [Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30.]

Een snufje rozemarijn voor meer motivatie
In rozemarijn zit onder meer rosmarinic acid [hiernaast], camphor [1], caffeic acid [2], ursolic acid [3], betulinic acid [4], carnosic acid [5] en carnosol [6].


Een snufje rozemarijn voor meer motivatie


Een snufje rozemarijn voor meer motivatie


Studie
De onderzoekers maakten een extract van de bladeren van rozemarijn op waterbasis, en gaven dat gedurende vijf dagen aan muizen. De doses die de onderzoekers uittestten waren 15 [C] en 30 milligram per kilogram lichaamsgewicht [D]. Het humane equivalent van die doses is ongeveer 130-260 milligram per dag.

Controlegroepen kregen of gewoon water [A] of het antidepressivum imipramine [B]. De muizen kregen het antidepressivum in een dosis van 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Resultaten
Na vijf dagen, en een half uur na inname van de laatste dosis, stopten de onderzoekers de muizen gedurende vijf minuten in een aquarium waar ze met geen mogelijkheid uitkonden. Stoffen die ervoor zorgen dat muizen in die hopeloze situatie toch blijven zwemmen hebben meestal een antidepressieve werking.

Je ziet hieronder dat de muizen in deze forced swimming test langer zwommen en minderen minuten passief ronddobberden als ze imipramine hadden gekregen. Je ziet ook dat rozemarijn effectiever bleek dan het antidepressivum. Vooral in de laagste dosis werkte rozemarijn goed.


Een snufje rozemarijn voor meer motivatie


Een snufje rozemarijn voor meer motivatie


Conclusie
"The antidepressant like-effect of Rosmarinus officinalis extract is more than that of impramine", schrijven de Irakezen. "Further studies including human's studies are needed."

Als extracten van een plant die we al eeuwen consumeren in zo'n lage dosering zulke positieve mentale effecten hebben, dan zijn die extracten interessant voor supplementenmakers. Rozemarijnextracten zouden zomaar effectief kunnen zijn in noötrope supplementen en pre-workout-formules.

Meer studies
Volgens een Iraanse studie uit 2015 herstellen werknemers met een burnout sneller als ze elke dag een kopje rozemarijnthee drinken. De onderzoekers maakten die thee door vier gram gedroogde rozemarijn in een kop kokend water te laten trekken. [Iran J Nurs Midwifery Res. 2015 Jul-Aug;20(4):460-4.]

Volgens Braziliaanse biochemici, verbonden aan de Universidade Federal de Santa Catarina, prikkelen bestanddelen van een rozemarijnextract op alcoholbasis de dopaminereceptoren D1 en D2 in de hersenen. [Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2009 Jun 15;33(4):642-50.]

Bron:
Medical Journal of Babylon 2013;10(4):803-8.

Meer:
Rutine, een mentaal pepmiddel (12-4-2016)
Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen (4-2-2014)
Curcumin net zo'n effectief antidepressivum als Prozac, concludeert studie (22-7-2013)


Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek
Eet gezonder, voel je beter. Humane studie.

Het antidepressie-dieet
Eet gezonder, voel je beter. Humane studie. Bis.

Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium
Meer humaan onderzoek.