Opgepoetst: 5-7-2020
Opgeladen: 14-2-2014
Opgeborgen in: Vitamine B, Breinversterkers, Vitamines
Translation: 50 mg vitamin B1 supplement improves your mood and speeds up your reactions (2-3-2014)

Supplement met 50 milligram vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen

Vitamine B1 - chemici spreken liever van thiamine - is een mentaal pepmiddel. Tot die conclusie kwam de Britse psycholoog David Benton in de jaren negentig. Benton liet studentes twee maanden achtereen elke dag 50 mg vitamine B1 slikken, en ontdekte dat de proefpersonen daardoor opgewekter werden en sneller konden reageren.
Vitamine B1 - chemici spreken liever van thiamine [structuurformule hiernaast] - is een mentaal pepmiddel. Tot die conclusie kwam de Britse psycholoog David Benton in de jaren negentig. Benton liet studentes twee maanden achtereen elke dag 50 milligram vitamine B1 slikken, en ontdekte dat de proefpersonen daardoor opgewekter werden en sneller konden reageren.

Vitamine B1 & humeur
Benton had in 1995 een studie gepubliceerd waarin hij aantoonde dat proefpersonen opgewekter werden als de hoeveelheid vitamine B1 in hun bloed steeg, en juist somberder werden als die hoeveelheid verminderde. [Neuropsychobiology. 1995;32(2):98-105.]

De proefpersonen in dat onderzoek kregen een multivitamine. Omdat hij zeker wilde weten dat vitamine B1, en niet een andere stof, zijn proefpersonen blijer had gemaakt, deed Benton dat experiment een paar jaar later nog eens dunnetjes over. Maar dit keer gaf hij zijn proefpersonen uitsluitend vitamine B1.

Studie
Voor dat onderzoek gebruikte Benton 122 studentes als proefpersoon. Voor en na de toediening van de vitamine B1 of een placebo onderzocht Benton de studentes met een batterij aan psychologische tests. Een aantal daarvan bepaalden de geheugenwerking van de studentes. Die tests konden geen effect van de suppletie waarnemen.

Wel effect had de toediening van vitamine B1 op de reactiesnelheid. Benton plaatste de studentes voor een paneel waarop 1, 2, 4 of 8 lampjes konden oplichten. Lichtte een lampje op, dan moesten de studentes hun vinger op het oplichtende lampje leggen. De tijd die ze daarvoor nodig hadden werd korter door de vitamine B1-suppletie.


Vitamine B1 - chemici spreken liever van thiamine [structuurformule hiernaast] - is een mentaal pepmiddel. Tot die conclusie kwam de Britse psycholoog David Benton in de jaren negentig. Benton liet studentes twee maanden achtereen elke dag 50 mg vitamine B1 slikken, en ontdekte dat de proefpersonen daardoor opgewekter werden en sneller konden reageren.


Benton legde de studentes ook de Profile of Mood States-vragenlijst voor. Die vragenlijst meet hoe mensen zich voelen, en op twee van de zes items zag Benton een effect optreden: vitamine B1 maakte de studentes helderder van geest en opgewekter.


Vitamine B1 - chemici spreken liever van thiamine [structuurformule hiernaast] - is een mentaal pepmiddel. Tot die conclusie kwam de Britse psycholoog David Benton in de jaren negentig. Benton liet studentes twee maanden achtereen elke dag 50 mg vitamine B1 slikken, en ontdekte dat de proefpersonen daardoor opgewekter werden en sneller konden reageren.


Belangen
Onderzoekers van Hoffman-LaRoche, een producent van onder meer vitamines, werkten aan Bentons studie mee.

Bron:
Psychopharmacology (Berl). 1997 Jan;129(1):66-71.

Meer:
Vitamine B1 behoedt anabolengebruiker voor Korsakov (14-8-2013)
Legale vitamine B1-analoog verhoogt uithoudingsvermogen (12-12-2009)
Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren (10-8-2007)


Gebruik gember, denk sneller Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid

Gebruik gember, denk sneller
Thaise onderzoekers gaven supplementen met gemberextract aan vrouwen van 50-60 jaar, en ontdekten dat de vrouwen daardoor sneller beslissingen konden nemen.

Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine
Tijdens zware fysieke inspanning houdt een onkinderachtige dosis BCAA's en L-ornithine L-aspartate de reactiesnelheid op peil.

Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid
Dat schrijven Poolse fysiologen, verbonden aan de Jozef Pilsudski University of Physical Education in Warsaw, in de Journal of Sport and Health Science.