Opgeladen: 3-3-2019
Opgeborgen in: Rhodiola rosea, Breinboosters, Plantenextracten
Translation: Rhodiola rosea increases reaction speed (4-3-2019)

Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid

Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid
Suppletie met het adaptogene Rhodiola rosea vergroot je reactiesnelheid. Dat schrijven Poolse fysiologen, verbonden aan de Jozef Pilsudski University of Physical Education in Warsaw, in de Journal of Sport and Health Science. Hun onderzoek suggereert dat Rhodiola rosea interessant is voor vechtsporters, teamsporters en deelnemers aan TV-spelletjes waarbij je zo snel mogelijk op een knop schijnt te moeten drukken.

Studie
De onderzoekers verdeelden 26 mannelijke studenten in 2 groepen. De ene groep slikte gedurende 4 weken een placebo, de andere kreeg dagelijks 600 milligram Rhodiola rosea-extract. Die dosis zat in 3 capsules, die de studenten verspreid over dag innamen.

De onderzoekers gebruikten het supplement Rhodiola van Naturell. Het extract bestond voor 3 procent uit rosavines.

Naturell betaalde de studie niet. Het geld voor de studie kwam van de universiteit van de onderzoekers.


Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid


Resultaten
Voor en na de suppletieperiode testten de onderzoekers de reactiesnelheid van de studenten door ze voor een scherm te zetten. De studenten moesten hun hand op een sensor houden. Als het scherm geel oplichtte, moesten de studenten zo snel mogelijk hun hand van de sensor weghalen en een knop indrukken.

De suppletie [RR] vergrootte de reactiesnelheid. De snelheid waarmee de studenten hun hand weghaalden van de sensor nam significant toe [A1]. De suppletie had geen invloed op de snelheid waarmee de studenten, nadat ze hun hand van de sensor hadden gehaald, de knop konden indrukten [A2]. Door het eerstgenoemde effect nam de reactiesnelheid tijdens de handeling als geheel toe [A3].


Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid


Conclusie
"We found that chronic Rhodiola rosea ingestion can improve some parameters of psychomotor performance in young, healthy [...] men", schrijven de onderzoekers.

"However, these effects seem not to be related to changes in cortisol release or antioxidant activity of Rhodiola rosea extract. The exact mechanisms responsible for the effects of chronic Rhodiola rosea ingestion in healthy persons require further investigation."

Bron:
J Sport Health Sci. 2018 Oct;7(4):473-80.

Meer:
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO (27-4-2013)
Rhodiola rosea verhoogt capaciteit van hartspier in dierstudie (18-11-2012)
Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep (3-7-2012)


Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine

Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht
En verhogen je reactiesnelheid.

Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen
Humaan onderzoek van de Britse psycholoog David Benton uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine
Tijdens zware fysieke inspanning houdt een onkinderachtige dosis BCAA's en L-ornithine L-aspartate de reactiesnelheid op peil.