Opgepoetst: 28-4-2022
Opgeladen: 3-7-2012
Opgeborgen in: Rhodiola, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Plantenextracten
Translation: Rhodiola rosea helps weekend athletes cross the finish line more quickly (1-8-2012)

Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep

Sportievelingen die beter willen presteren tijdens hun hardlooptraining op de zaterdagmiddag hebben aan Rhodiola rosea misschien een goeie. Volgens gezondheidswetenschappers van het Amerikaanse Gettysburg College worden hun tijden na inname van slechts één capsule ietsiepietsie scherper.


Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep


Rhodiola & prestatievermogen
Geef je proefdieren Rhodiola rosea, dan kunnen ze langer achtereen zwemmen, ontdekten Russische onderzoekers jaren geleden. Geef je datzelfde Rhodiola rosea aan mensen, dan zijn de effecten minder duidelijk. Soms werkt het en verbeteren de fysieke prestaties, soms niet.

Belgische onderzoekers rapporteerden in 2004 dat een enkele inname een mild prestatieverbeterend effect had.

Studie
In navolging van de Belgen bestudeerde Eric Noreen van Gettysburg College in zijn studie de effecten van eenmalige toediening van Rhodiola rosea. Noreen experimenteerde met 20 fysiek actieve studentes, die waren "recruited from the indoor cycling spinning classes on campus".

De studentes moesten twee keer een gesimuleerde 10 klometer fietsen. In het geprogrammeerde traject zaten een aantal heuvels met hellingen van 1-5 procent.

De ene keer kregen de studentes een uur voordat ze plaatsnamen op hun fiets een placebo, de andere keer een supplement met per kilo lichaamsgewicht 3 milligram extract van Rhodiola rosea. Het gebruikte extract bestond voor 3 procent uit rosavine en voor 1 procent uit salidroside.

Resultaten
De proefpersonen legden hun 10 kilometer af in 25.4 minuten nadat ze Rhodiola rosea hadden geslikt. Hadden ze een placebo gekregen, dan hadden ze daarvoor 25.8 minuten nodig. Er was waarschijnlijk sprake van een substantieel effect, aldus de onderzoekers.

Ze zagen de scherpere tijden terug bij bijna alle proefpersonen, vertelt de tweede figuur hieronder.


Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep


Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep


Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep


Tijdens de gesimuleerde rit waren de studentes iets minder moe nadat ze Rhodiola rosea hadden geslikt. Dat zie je hierboven.

Tijdens de rit was de concentratie van het enzym alpha-amylase in het speeksel van de studentes hoger nadat ze Rhodiola rosea hadden geslikt. Dat wijst op een sympathisch effect. Dat betekent dat na inname van Rhodiola het zenuwstelsel de spieren sterkere prikkels geeft.

Mechanisme
De onderzoekers denken echter in een andere richting. Oudere studies [HerbalGram 56: 40-52, 2002.] [Offline] doen vermoeden dat Rhodiola rosea vermoeidheid vermindert doordat het kruid het lichaam meer pijnstillende endorfines laat aanmaken, of de receptoren voor endorfines gevoeliger maakt.

Conclusie
"Acute ingestion of Rhodiola rosea by recreationally fit women can lower the perception of effort during high intensity endurance exercise, and improve performance when the goal is to complete a given distance as quickly as 15 possible", concluderen de onderzoekers.

"This has obvious implications for recreational athletes, or 'weekend warriors', who may choose to compete in endurance events. However, caution should be used when extrapolating these results to other populations."

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Mar;27(3):839-47.

Meer:
Combinatie van rhodiola en ginkgo verbetert uithoudingsvermogen (zonder training) (8-1-2021)
Dus zo werkt Rhodiola rosea (13-12-2010)
Al na één capsule Rhodiola rosea verbetert je uithoudingsvermogen (26-6-2010)


Zwarte bessen maken je fitter, vergroten verbranding van vet tijdens inspanning Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0 Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie

Zwarte bessen maken je fitter, vergroten verbranding van vet tijdens inspanning
Tijdens matig-intensieve duurinspanningen kan suppletie met een extract van zwarte bessen de verbranding van vergroten.

Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0
Een extract van eikenhout, dat op de markt is als Robuvit, heeft een stimulerende werking, maar niet de bijwerkingen van klassieke stimulantia.

Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie
Toch fijn dat we, toen we grasduinden door een stoffige bibliotheek, struikelden over een praktisch vergeten studie van voor de tweede wereldoorlog.