Opgeladen: 12-4-2016
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Depressie, Quercetine & rutine, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Rutine, een mentaal pepmiddel

Rutine, een mentaal pepmiddel
Suppletie met rutine, een stof die je in praktisch elke vitamineshop kunt kopen, verhoogt binnen een uur de concentratie serotonine en dopamine in je hersenen. Dat betekent een beter humeur en meer doorzettingsvermogen, ontdekten Braziliaanse biochemici van de Universidade Federal de Santa Catarina. In de juiste dosering - niet te weinig maar zeker ook niet teveel - is rutine misschien een interessant pre-workoutsupplement.

Rutine
Rutine is een metaboliet van quercetine. Het is één van de meest voorkomende fenolen in onze voeding, en een bestanddeel van legio plantaardige extracten. Rutine zit ook in de extracten van de Peruaanse peper, waarvan de onderzoekers in 2007 een opwekkende en antidepressieve werking ontdekten. [Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2007 Mar 30;31(2):421-8.]

Zijn die psychologische effecten het werk van rutine? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

Studie
De onderzoekers gaven muizen oraal verschillende doses rutine, wachtten een uur en onderwierpen de proefdieren vervolgens aan de tail suspension test. Die test houdt in dat je muizen gedurende een periode aan hun staart ophangt, en vervolgens meet hoeveel tijd ze proberen om zich uit hun benaderde positie te bevrijden [muizen rechts], en hoeveel tijd ze passief blijven hangen [muis links].


Rutine, een mentaal pepmiddel


Hoe minder immobility time, hoe meer mentaal doorzettingsvermogen een muis heeft. Antidepressiva, maar ook veel stoffen met een ergogene werking, verkorten in de tail suspension test de immobility time.

Resultaten
De toediening van 0.3 tot 3 milligram rutine per kilogram lichaamsgewicht verlengde de tijd dat de muizen probeerden zichzelf te bevrijden. Het humane equivalent van die doses is ongeveer 25 tot 250 milligram rutine per dag.


Rutine, een mentaal pepmiddel


Bij hogere doses verdwijnt het positieve effect. Veel rutine-supplementen die op dit moment op de markt zijn bevatten doses die volgens deze dierstudie geen positieve mentale effecten meer hebben.

De onderzoekers herhaalden hun proeven, maar gaven de muizen toen ook fenclonine [PCPA] of alfa-methyl-p-tyrosine [AMPT]. Dat zijn synthetische analogen van respectievelijk tryptofaan en tyrosine. PCPA blokkeert in het lichaam de biosynthese van serotonine, AMPT blokkeert de biosynthese van onder meer dopamine en noradrenaline.

De toediening van de blokkers hief het stimulerende effect van rutine op.


Rutine, een mentaal pepmiddel


Conclusie
"In conclusion, the present study provides the first evidence indicating that [...] rutin produce a specific antidepressant-like effect in an animal model predictive of antidepressant properties, the tail suspension test", schrijven de onderzoekers. "In addition, this preclinical research provides evidence for the involvement of the serotonergic and noradrenergic and/or dopaminergic systems in the mechanism of the antidepressant-like action of rutin."

"Thus, our results suggest that this flavonoid [...] shares with established antidepressants some pharmacological effects in this preliminary investigation."

Bron:
Eur J Pharmacol. 2008 Jun 10;587(1-3):163-8.

Meer:
Rutine vergroot uithoudingsvermogen (30-10-2015)
Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht (25-10-2015)
Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel (13-11-2007)


Uithoudingsvermogen verbetert door gram quercetine per dag
Humaan onderzoek. Proefpersonen waren niet getraind. Werkt wellicht niet bij getrainde individuen.

Quercetine remt cortisol na stress
Dierstudie.

Quercetinekuur verhoogt stofwisseling
Nog een dierstudie.