Opgeladen: 30-10-2015
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Supplementen voor duursporters, Quercetine & rutine
Translation: Rutin boosts endurance capacity (10-12-2015)

Rutine vergroot uithoudingsvermogen

Rutine, een flavonoid dat in ruime hoeveelheden in onze voeding zit en dat je bijna overal in supplementvorm kunt kopen, werkt in dierstudies als een afslankmiddel doordat het spiercellen meer mitochondria laat aanmaken. Je zou dus verwachten dat datzelfde rutine het uithoudingsvermogen verbetert. En verrek, volgens onderzoekers van National Ilan University in Taiwan dat rutine dat dus ook. In proefdieren. Het humane equivalent van de beproefde dosis: een paar honderd milligram rutine per dag. Precies wat er in de meeste rutine-supplementen zit.

Studie
De onderzoekers gaven muizen gedurende een week elke dag rutine. Ze gaven het polyfenol [je ziet de structuurformule hiernaast] via de orale route. Dagelijks kregen de muizen 0, 15, 30 of 60 milligram rutine per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die doses komt, voor een mens van 85 kilo, neer op ongeveer 0, 130, 260 of 520 milligram rutine per dag.

Rutine

Rutine
Toen de 7 weken voorbij waren, en de muizen hun laatste dosis rutine hadden gekregen, lieten de onderzoekers hun proefdieren 15 minuten zwemmen. Daarna bepaalden de onderzoekers de samenstelling van het bloed van de dieren. De onderzoekers lieten in andere experimenten hun proefdieren zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden.

Resultaten
Je ziet in de figuur hieronder dat rutine de tijd verlengde dat de muizen konden blijven zwemmen. De figuur maakt ook duidelijk hoe dat mogelijk was: rutine zorgt ervoor dat de spieren zuiniger omspringen met koolhydraten.

Rode balken = glucosespiegel na 15 minuten zwemmen; blauwe balken = het aantal minuten dat de muizen konden blijven zwemmen.


Rutine vergroot uithoudingsvermogen


Rutine vergroot uithoudingsvermogen


Nadat de muizen hadden gezwommen totdat ze niet meer konden vonden de onderzoekers in het bloed van de proefdieren die rutine hadden gekregen meer antioxidante enzymen als SOD en GPx dan in de controlegroep. In het bloed van de muizen die rutine hadden gekregen zat bovendien minder MDA, een merker voor de activiteit van vrije radicalen.

Rutine vergroot uithoudingsvermogen
Hoe rutine het uithoudingsvermogen van de proefdieren had opgevijzeld zie je hiernaast. Rutine activeert in de spiercellen de transcriptiefactor PGF-1-alpha en het enzym SIRT1. PGC-1-alpha en SIRT1 laten cellen meer en betere mitochondria aanmaken. Daardoor schakelen cellen makkelijker over op vet als brandstof, en komen er bij verbrandingsprocessen minder vrije radicalen vrij.

Conclusie
"Our study results thus indicate that rutin treatment ameliorates the various impairments associated with physical fatigue", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Int J Med Sci. 2014 Mar 29;11(5):528-37.

Meer:
Halve gram rutine per dag beschermt tegen overgewicht (25-10-2015)
Rutine en andere stoffen uit rabarber halen vet uit de vetcel (13-11-2007)


Spirulina verbetert prestaties hardlopers
Humaan onderzoek.

Verbeterde vetverbranding door MCT's verhoogt uithoudingsvermogen wielrenners
Studie is betaald door producent MCT's.

Red Bull verbetert tijdrit
Nog een gesponsorde studie.