11.09.2012

Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel

In de ayurveda beschouwen genezers het uit de Himalaya afkomstige shilajit als een antiverouderingsmiddel, dat bovendien hormonale stoornissen bij mannen kan verhelpen. Onderzoekers van het J. B. Roy State Ayurvedic Medical College and Hospital in India gaven shilajit aan onvruchtbare mannen, en zagen dat daardoor hun vruchtbaarheid verbeterde en hun testosteronspiegel steeg.

In de bergen van de Kaukausus, de Altai en de Himalaya winnen genezers shilajit, een stof die voor een groot deel organisch is en uit humuszuren met een laag-molecdulair gewicht bestaat. Als je het precies wilt weten: in shilajit zitten vooral fulvic acids. Hieronder zie je de structuurformule van het basismolecuul.

Bewoners noemen shilajit ook wel 'bloed van de berg' of 'rotsen-sap', en kennen er genezende eigenschappen aan toe. In de ayurveda is shilajit een Rasayana, een 'verjonger'. In India is shilajit in de handel als een supplement dat de libido en de vruchtbaarheid stimuleert. Volgens supplementenbedrijven kunnen fulvic acids zware metalen uit het lichaam wegvangen.

De onderzoekers wilden weten of ze die laatstgenoemde kwaliteit van shilajit konden aantonen in een studie. Ze gaven 28 onvruchtbare mannen van 30-45 jaar, die allemaal weinig zaadcellen aanmaakten, gedurende 90 dagen elke dag 200 mg een gezuiverd shilajit-extract. De mannen verdeelden die 200 mg over 2 innames per dag, en slikten hun supplementen na een maaltijd.


Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel


Onderaan deze pagina zie je dat tijdens de suppletie het aantal zaadcellen toenam. De cellen werden bovendien beweeglijker en gezonder. De oxidatieve stress verminderde, en de testosteronspiegel steeg met 23.5 procent.


Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel


De onderzoekers vermoeden dat bestanddelen van shilajit in de testes radicaalschade verminderen, en zo de aanmaak van testosteron en zaadcellen verhogen. De afname van een type witte bloedcel in de mannen suggereert dat in ieder geval sommige mannen een infectie onder de leden hadden, en dat shilajit die hielp bestrijden.

Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse Natreon, een producent van gestandaardiseerde ayurvedapreparaten. [natreoninc.com] Natreon produceert onder meer het shilajit-extract PrimaVie.

Bron:
Andrologia. 2010 Feb;42(1):48-56.

Meer:
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie (12-4-2012)
Grote Klis voor meer testosteron (7-4-2012)