Opgeladen: 21-8-2018
Opgeborgen in: Aantrekkelijkheid, Slaap, Psychologie
Translation: Sleep deprivation causes 'social leprosy' (22-8-2018)

Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'

Steeds meer mensen slapen te weinig, en daardoor worden we steeds eenzamer. Amerikaanse psychologen, verbonden aan de universiteit van Berkeley, komen in Nature Communications tot die slotsom na een serie experimenten met menselijke proefpersonen. De psychologen ontdekten dat mensen met een slaaptekort liever niet in de nabijheid van andere mensen komen en zichzelf eenzaam voelen. En bovendien gaan mensen zonder slaaptekort contact met onuitgeslapen individuen liever uit de weg.

Studie
De onderzoekers lieten 18 gezonde studenten een nacht niet slapen. De volgende dag lieten ze in een laboratorium een medewerker langzaam op de studenten aflopen. De studenten moesten zeggen wanneer de medewerker zo dichtbij was gekomen dat ze zich niet meer op hun gemak voelden. De onderzoekers herhaalden de proef op een dag na een nacht waarin de studenten wel normaal hadden geslapen.

In een ander experiment vroegen de onderzoekers de studenten hoe eenzaam ze zich voelden.

Resultaten
Je ziet hieronder dat na een nacht zonder slaap de studenten een grotere fysieke afstand tussen zichzelf en anderen op prijs stelden dan na een nacht waarin ze hadden geslapen. Je ziet ook dat een nacht zonder slaap gevoelens van eenzaamheid oproept.


Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'



In een ander experiment lieten de onderzoekers aan een panel een interview zien met de studenten. De ene keer waren de interviews afgenomen na een nacht zonder slaap, de andere keer na een normale nacht. De leden van het panel moesten aangeven of ze contact met de studenten op prijs zouden stellen, hoe eenzaam ze de studenten inschatten en hoe eenzaam ze zichzelf voelden.

Je ziet hieronder dat het panel minder graag met de onuitgeslapen studenten omging dan met de studenten als die een goede nacht hadden gehad. Ze beoordeelden de onuitgeslapen studenten ook eenzamer als ze niet hadden geslapen. En als klap op de vuurpijl voelden ze zichzelf eenzamer nadat ze een interview met een onuitgeslapen student hadden bekeken dan nadat ze een interview hadden gezien met een student die wel normaal had geslapen.


Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'

Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'


Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra'



Conclusie
"We humans are a social species", zegt onderzoeksleider Matthew Walker in een persbericht. [sciencedaily.com August 15, 2018] "Yet sleep deprivation can turn us into social lepers."

"The less sleep you get, the less you want to socially interact. In turn, other people perceive you as more socially repulsive, further increasing the grave social-isolation impact of sleep loss. That vicious cycle may be a significant contributing factor to the public health crisis that is loneliness."

"This all bodes well if you sleep the necessary seven to nine hours a night, but not so well if you continue to short-change your sleep. On a positive note, just one night of good sleep makes you feel more outgoing and socially confident, and furthermore, will attract others to you."

Bron:
Nat Commun. 2018 Aug 14;9(1):3146.

Meer:
Te weinig slaap maakt je minder aantrekkelijk (16-12-2010)


Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie

Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog ongezonder

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder

Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie
Bij op het eerste gezicht kerngezonde 65-plussers heeft eenzaamheid een potentieel desastreus effect op de hersenen.

Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog ongezonder
Een gezonde hoeveelheid slaap zorgt ervoor dat de concentratie van ontstekingsfactoren als interleukine-6 en TNF-alfa na ruzies stabiel blijft.

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder
Eenzaamheid is ongezond, en onderzoekers van Ohio State University hebben misschien ontdekt waarom. Stress jaagt ontstekingsprocessen op, en eenzaamheid versterkt dat.