Opgepoetst: 5-8-2021
Opgeladen: 16-12-2010
Opgeborgen in: Slaap, Aantrekkelijkheid, Psychologie
Translation: Too little sleep makes you less attractive (14-1-2011)

Te weinig slaap maakt je minder aantrekkelijk

Als je genoeg slaapt ben je aantrekkelijker dan als je slaap tekort komt. Onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet hebben dat voor eens en altijd bewezen in een experiment waarin ze jongvolwassenen een nacht te weinig en daarna een nacht helemaal niet lieten slapen.


Te weinig slaap maakt je onaantrekkelijker


Studie
De onderzoekers gebruikten 23 gezonde mannen en vrouwen van 18-31 jaar. Eerst mochten die slechts 5 uur slapen, en daarna moesten ze nog eens 31 uur achter elkaar opblijven. Op dat moment namen de onderzoekers een foto van hun gezicht. Die foto lieten de Zweden zien aan een panel van 65 studenten, dat van elk gezicht moest aangeven hoe aantrekkelijk, gezond of moe het eruit zag.

De onderzoekers maakten ook een foto van de 23 mannen en vrouwen als die voldoende hadden geslapen. Ook die foto legden ze voor aan het panel. In totaal kreeg het panel dus 46 foto's onder ogen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een fotopaar. Links zie je een persoon die voldoende slaap heeft gehad, rechts zie je dezelfde persoon in slaapgedepriveerde toestand.


Te weinig slaap maakt je onaantrekkelijker


Het panel moest de personen op de foto een rapportcijfer tussen 0 en 10 geven voor aantrekkelijkheid, vermoeidheid en gezondheid.

Resultaten
Slaapdeprivatie maakte dat de proefpersonen er volgens het panel in de eerste plaats vermoeider uitzagen, en in de tweede plaats ongezonder. Pas op de derde plaats werden de proefpersonen onaantrekkelijker.


Te weinig slaap maakt je onaantrekkelijker


De gemeten oordelen beïnvloedden elkaar. Hoe gezonder iemand eruitzag, des aantrekkelijker was hij of zij. Uitgeslapenheid was een minder zwaar wegende factor.


Te weinig slaap maakt je onaantrekkelijker


Verklaring
De onderzoekers denken dat de voorkeur voor uitgeslapen gezicht is ontstaan in het evolutieproces. Mensen die goed slapen zijn gezonder, en hun kinderen zijn dus sterker.

Bron:
BMJ 2010;341:c6614.

Meer:
Slaaptekort veroorzaakt 'sociale lepra' (21-8-2018)


Goede daden maken je seksueel aantrekkelijk Een glimlachende man is onaantrekkelijk Roken maakt je onaantrekkelijker

Goede daden maken je seksueel aantrekkelijk
Mannen die op zoek zijn naar een vrouw moeten zich vooral niet aansluiten bij een terroristische organisatie of puppies pijn doen. Ze kunnen beter vegetarisch worden of een medicijn tegen kanker ontwikkelen.

Een glimlachende man is onaantrekkelijk
Vrouwen vinden mannen met een trotse of triomfantelijke gelaatsuitdrukking seksueel aantrekkelijk, en glimlachende mannen niet. Bij mannen is het andersom.

Roken maakt je onaantrekkelijker
Als je al wat jaartjes rookt, dan kunnen de meeste mensen dat zien aan je gezicht. En bovendien vinden ze je dan minder aantrekkelijk.