Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie
Gisteren schreven we over spermidine, een longevity-supplement dat hartcellen jong houdt. In 2016 publiceerden Oostenrijkse moleculaire wetenschappers een dierstudie waarin spermidine de levensduur van muizen verlengt. De Oostenrijkers vermoeden op basis van hun epidemiologisch onderzoek bovendien dat spermidine ook wel eens zou kunnen werken bij mensen.
Dierstudie
De onderzoekers gaven een groep muizen vanaf het moment dat ze 4 maanden ouden waren gedurende de rest van hun leven via hun drinkwater elke dag een dosis spermidine. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks grofweg 60-90 milligram spermidine ingenomen.
Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen.
Vervolgens keken de onderzoekers hoe oud de dieren konden worden.
Spermidinesuppletie verlengde de levensduur [linksonder]. Dat deed spermidine trouwens ook als de suppletie pas in de 18e levensmaand begon [rechtsonder].
In het lichaam ontstaat spermidine door omzetting van putrescine [en dat is tussen twee haakjes weer een metaboliet van ornithine]. Spermidine zet weer om in spermine. Dat zie je hierboven.
De onderzoekers herhaalden hun experimenten met putrescine en spermine, maar daar kwam weinig uit. Putrescine had geen levensverlengend effect, spermine wel - maar niet zo overtuigend als spermidine. [Figuur]
Mechanisme
Suppletie met spermidine vertraagde de cardiovasculaire veroudering van de muizen, ontdekten de onderzoekers. Het vermogen van het hart om bloed rond te pompen bleef door de suppletie langer intact. En dat had alles te maken met de hoeveelheid mitochondria in de hartcellen. Bij de oude ratten was die groter als de dieren spermidine hadden gekregen.
De onderzoekers deden ook nog een serie dierproeven met muizen waarbij het ATG5-gen niet werkte. Dat gen speelt een sleutelrol bij opruimprocessen in cellen. Omdat alle positieve effecten van spermidine bij die knockout-muizen schitterden door afwezigheid, denken de onderzoekers dat spermidine weefsels jong helpt houden door cellen te dwingen om intern orde op zaken te stellen.
Epidemiologische studie
Omdat ze wilden weten of de fraaie uitkomsten van hun dierstudies ook opgeld zouden kunnen doen voor mensen, deden de onderzoekers ook nog een kleine epidemiologische studie. Daarvoor gebruikten ze de gegevens van 815 deelnemers aan de Bruneck Study, die waren gevolgd van 1995 tot 2010.
De onderzoekers konden de inname van spermidine via reguliere voedingsmiddelen van de deelnemers achterhalen, en koppelden die aan het voorkomen van cardiovascular disease.
En jawel. De kans op cardiovascular disease incidents was geringer bij de studiedeelnemers die relatief veel spermidine consumeerden.
Conclusie
"In summary, spermidine intake reduces cardiovascular pathologies, including hypertension and cardiac dysfunction associated with heart failure", resumeren de onderzoekers.
"In the aging population, the incidence and prevalence of heart failure are increasing in association with comorbidities such as obesity, diabetes and renal abnormalities. Our study paves the way for prospective clinical trials to evaluate the potential cardiovascular- and other health-promoting effects of spermidine-enriched diets."
Hmm.
Binnenkort meer.
Bron:
Nat Med. 2016 Dec;22(12):1428-38.
Meer:
Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering (4-9-2020)
|