Opgeladen: 15-5-2016
Opgeborgen in: NO-boosters, Bietensap, Plantaardige extracten
Translation: Spinach and rucola work just as well as beetroot for athletes (15-7-2016)

Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten

Sporters die goed reageren op suppletie met beet root reageren waarschijnlijk ook op suppletie met spinazie en rucola. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Maastricht. Spinazie en rucola zijn net zulke goede bronnen van nitraat en nitriet als beet root.

Nitraat, stikstofmonoxide & sportprestaties
Rode bietensap of beet root is een populair en effectief sportsupplement. Zowel duursporters als krachtsporters presteren beter nadat ze een dosis binnen hebben gekregen.

Dat komt omdat het nitraat en het nitriet in beet root in het lichaam omzet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide verwijdt bloedvaten en vergroot zo de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar de spieren.

Nou zit er ook veel nitraat en nitriet in bladgroenten zoals rucola en spinazie. En dus vroegen de onderzoekers zich af of die groenten ook effectieve sportsupplementen zouden kunnen zijn.

Studie
De onderzoekers gaven 18 proefpersonen bij vier verschillende gelegenheden 800 milligram natriumnitraat. De ene keer kregen de proefpersonen gewoon natriumnitraat, de drie andere keren natriumnitraat in de vorm van spinaziesap, rode bietensap of rucolasap.


Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten

Spinazie

Rode biet

Rucola


Vervolgens bepaalden de onderzoekers de concentratie nitraat en nitriet in het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
Beet root zorgde voor de sterkste stijging van nitraat in het bloed van de proefpersonen, rucola voor de sterkste stijging van nitriet. Grosso modo waren de groentenextracten effectievere nitraat- en nitrietbronnen dan zuiver natriumnitraat.


Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten


Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten


Stikstofmonoxide verlaagt de bloeddruk. De onderzoekers ontdekten dat 150 minuten na inname beet root- en rucolasap de sterkste bloeddrukverlagers waren. Nog eens 150 minuten later - dus 300 minuten na inname - was spinazie de sterkste bloeddrukverlager.


Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten


Conclusie
"In conclusion, ingestion of 800 mg nitrate provided as sodium nitrate, beetroot juice, rocket salad beverage, and spinach beverage substantially increases plasma nitrate and nitrite concentrations", resumeren de onderzoekers. "Ingestion of nitrate from beetroot juice, rocket salad beverage, and spinach beverage lowers blood pressure to a greater extent than ingestion of the same amount of nitrate provided as sodium nitrate."

"These findings imply that nitrate-rich vegetables can be used as dietary nitrate supplements."

Helemaal nieuw zijn de Maastrichtse bevindingen niet.

Bron:
J Nutr 2016;146:98693.

Meer:
Bodybuilders maken twintig procent meer reps door rode bietensap (28-4-2016)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)
Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer (15-9-2014)


Stikstofmonoxide-donor verhoogt anabolisme na maaltijd bij ouderen
Amerikaanse humane studie.

Cacao is NO-booster
Effectieve dosering: zes gram cacao.

Piceatannol in rabarber is NO-booster
Eigenlijk: piceatannol-3'-O-beta-D-glucopyranoside.