26.06.2012

Withholding vitamin supplement helps to control prostate cancer

Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle

Oncologen uit het Amerikaanse Whittier hebben bij een 71-jarige patiënt een onbehandelbare prostaatkanker op een wel heel erg eenvoudige manier onder controle gekregen. Ze lieten de man stoppen met het slikken van extreme hoeveelheden vitamine B12 en foliumzuur.

De artsen beschrijven hun merkwaardige medische succes in de Journal of Medical Case Reports. Ze hadden in het bloed van hun patiënt een verhoogde concentratie van het 'prostaatkanker-eiwit' PSA aangetroffen, en daarna met een punctie ontdekt dat de man inderdaad prostaatkanker had. De Gleasonscore was 3+4=7. Dat houdt in dat de kankercellen zich door de prostaat aan het verspreiden waren, maar dat de kanker nog niet buiten de prostaat was gekomen.

De artsen behandelden de man met cocktails van antiandrogenen, maar daarop reageerde hij niet. Zijn PSA bleef ondanks de behandeling stijgen.

De artsen begonnen daarom met chemotherapie, en gaven de man docetaxel. Maar ook daarop reageerde hij niet, en zijn PSA steeg versneld verder.

De man slikte ook het supplement Intrinsi B12/Folate van Metagenics. In elke tablet zit 800 microgr foliumzuur en 500 microgr vitamine B12 - plus enkele tientallen microgrammen van een complex van stoffen dat de opname van de vitamines moet verbeteren.

Dagelijks slikte de man 10 pillen. Dat was goed voor 8 milligram foliumzuur en 5 milligram vitamine B12. Twee weken na het stoppen met die megadosering begon zijn PSA te dalen.


Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle


Dat synthetisch foliumzuur in grote hoeveelheden de kans op kanker verhoogt is geen nieuwe ontdekking, al zorgen de industrie en aan bedrijven gelieerde wetenschappers er wel voor dat het grote publiek daar niet achter komt. Fabrikanten willen graag ontbijtproducten, gezonde sapjes en energy drinks op de markt brengen die zijn verrijkt met foliumzuur.

Al in 1946 publiceerde Science een dierstudie waarin synthetisch foliumzuur - dat toen nog "liver Lactobacillus casei factor" heette - de kans op kanker verhoogde en de levensduur van zieke dieren verkortte. [Science. 1946 Nov 8;104(2706):436.] Twee jaar later, in 1948, verscheen in de New England Journal of Medicine een studie waarin toediening van een middel dat foliumzuur uitschakelt in kinderen met leukemie de ontwikkeling van de ziekte vertraagde. [N Engl J Med. 1948 Jun 3;238(23):787-93.]Cellen die snel delen hebben veel foliumzuur nodig. Dat geldt ook voor sneldelende kankercellen.

Bron:
J Med Case Rep. 2011 Aug 25;5:413.

Meer:
Waarom bodybuilders zuinig moeten zijn op hun prostaat (23-6-2012)
In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood (2-5-2012)
Megadosis lichaamsbeweging reduceert sterftekans bij prostaatkanker (28-4-2012)