Opgeladen: 24-6-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Supplement containing vitamin D halves chance of flu (24-9-2016)

Supplement met vitamine D halveert griepkans

Supplement met vitamine D halveert griepkans
Als je elke dag 1200 IE vitamine D3 slikt, halveert je kans dat je door griep wordt geveld. Dat rapporteerden Japanse epidemiologen, verbonden aan Jikei University School of Medicine, in de American Journal of Clinical Nutrition.

Vitamine D en griep
In de winter is op het Noordelijk halfrond de hoeveelheid vitamine D in het bloed lager dan in de zomer. Hoe dat komt, dat hoeven we je niet uit te leggen. Wetenschappers vermoeden dat die lagere vitamine D-spiegel een veroorzaker is van de griepgolven die in november beginnen en doorrazen tot in de voorzomer.

Als je geveld wordt door een griep, dan is dat meestal het werk van een variant van het influenza A-virus. Influenza A is in de regel ook agressiever dan andere griepvirussen.

Studie
De onderzoekers besloten die theorie te toetsen. Als vitamine D inderdaad een relevante factor is in het wel of niet krijgen van griep, beredeneerden ze, dan zou suppletie met vitamine D in de wintermaanden moeten beschermen tegen het influenza A-virus.

De onderzoekers experimenteerden met twee groepen van elke 167 schoolkinderen van 6-15 jaar. Vanaf 15 december tot 31 maart slikte de ene groep elke dag een placebo, en de andere 1200 IE vitamine D3. Da's hetzelfde als 30 microgram vitamine D3.

Resultaten
De kinderen die vitamine D slikten vielen half keer zo vaak ten prooi aan het influenza-A-virus. Bovendien beschermde het supplement de scholieren tegen astma-aanvallen. De incidentie van de astma-aanvallen was bij de kinderen die vitamine D slikten een factor zes lager dan in de placebogroep.


Supplement met vitamine D halveert griepkans



Conclusie

"In conclusion, our study suggests that vitamin D3 supplementation during the winter season may reduce the incidence of influenza A", vatten de onderzoekers samen. "Moreover, asthma attacks were also prevented by vitamin D3 supplementation."

"Future studies should include a larger sample size of schoolchildren without comorbidities to determine the optimal dose and duration of vitamin D supplementation by measurement of serum 25-hydroxyvitamin D, serum and urinary calcium, and titers of antibody to influenza levels."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1255-60.

Meer:
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 (22-1-2013)


Havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen
Bèta-glucanen activeren het immuunsysteem. Dierstudie.

Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine
Japanse humane studie.

Sporters minder vaak ziek door cursus 'Omgaan Met Stress'
Heuse humane studie.