Opgepoetst: 3-11-2021
Opgeladen: 22-1-2013
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Suffer from continuous colds? Try vitamin D3 (24-2-2013)

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Ben je altijd maar verkouden? Lig je elke avond te hoesten? Is je ene antibioticakuur nog niet afgelopen, of zit je weer aan de volgende? Volgens immunologen van het Zweedse Karolinska Institutet neemt je weerstand tegen infectieziekten toe als je een krachtig gedoseerd vitamine D3-supplement gebruikt.

Vitamine D en immuunsysteem
Vitamine D doet meer dan alleen je botten sterk maken.

Vitamine D3 - eigenlijk is vitamine D een hormoon - verbetert ook de kwaliteit van spierweefsel en houdt het vetpercentage laag, en verbetert het . In epidemiologische studies en reageerbuisstudies beschermt een hoge vitamine D-spiegel tegen verkoudheid, tuberculose, en misschien zelfs tegen HIV.

Studie
Vandaar dat de Zweden zich afvroegen hoe mensen met frequent respiratory tract infections op een vitamine D-kuur zouden reageren. Ze verzamelden er 124, en lieten de helft daarvan elke dag 4000 IE vitamine D3 slikken. Dat komt neer op 100 microgram per dag. Dat is 5-10 keer meer dan de dosis die het Voedingscentrum adviseert.

Het preparaat dat de onderzoekers gebruikten was Vigantol van Merck.


Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3


De andere helft van de proefpersonen slikte een placebo.

Elke dag vulden de proefpersonen een lijst met vragen in over hun gezondheid. Ze hielden bij of ze moesten hoesten, of ze een loopneus hadden, oorontsteking, of ze zich goed of juist beroerd voelden en of ze antibiotica gebruikten. Aan de hand daarvan berekenden de onderzoekers een composite infectious score.

Resultaten
De eerste figuur hieronder laat zien hoe de suppletie de concentratie vitamine D3 in het bloed van de proefpersonen meer dan verdubbelde.

De tweede figuur vertelt dat gedurende het jaar vitamine D3 de infectious score verminderde. Je moet kijken naar de doorgetrokken lijn. De score van de placebogroep staat per definitie op 1. Naarmate de suppletie langer duurde, waren de proefpersonen in de experimentele groep dus beter beschermd tegen infecties.


Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3


Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3


Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3


Hierboven zie je het effect van de suppletie op de kans op de vijf aparte aspecten waarnaar de onderzoekers keken. Het meest in het oog springt het effect van de vitaminekuur op het antibioticagebruik. De kans dat de proefpersonen in de vitamine D-groep antibiotica gebruikten was een factor 3 kleiner dan die van de proefpersonen in de placebogroep.

Conclusie
Suppletie met vitamine D3 verminderde de gemiddelde infectious score in dit onderzoek met 47 punten of 23 procent. Dat is niet klinisch relevant. Een vermindering van 30 procent zou pas klinisch relevant zijn. Toch denken de onderzoekers dat vitamine D3 een interessant supplement is voor mensen die alsmaar verkouden zijn.

"We base this line of reasoning on the fact that a reduction of 47 points per patient can be translated into 47 days with cough, 23 days with ear and sinus symptoms, or 9 days with cough, sinus and ear symptoms together with malaise and antibiotics", schrijven de Zweden.

"In addition, our data indicate that vitamin D3 supplementation reduces the odds of taking antibiotics by approximately 60% in patients with frequent respiratory tract infections."

"Thus, supplementation with vitamin D3 could provide a novel strategy to reduce antibiotic use among high consumers and indirectly prevent the emerging epidemic of bacterial resistance."

Bron:
BMJ Open. 2012 Dec 13;2(6). pii: e001663.

Meer:
Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk (10-10-2021)
Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven (11-9-2021)
Beetje sneller beter na corona door extra vitamine D (31-7-2021)


Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus Verkoudheid bestrijden met knoflook

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Dat blijkt uit een studie die David Nieman in 2007 publiceerde in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus
Het zou zomaar kunnen dat verse gember - dus gemberwortels, niet het gedroogde gemberpoeder - bescherming biedt tegen het gewone maar wel zeer vervelende verkoudheidsvirus.

Verkoudheid bestrijden met knoflook
Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat knoflook het coronavirus kan bestrijden. Het is nooit onderzocht.