|
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Vitamine D en immuunsysteem
Vitamine D3 - eigenlijk is vitamine D een hormoon - verbetert ook de kwaliteit van spierweefsel en houdt het vetpercentage laag, en verbetert het . In epidemiologische studies en reageerbuisstudies beschermt een hoge vitamine D-spiegel tegen verkoudheid, tuberculose, en misschien zelfs tegen HIV.
Studie
Het preparaat dat de onderzoekers gebruikten was Vigantol van Merck.
De andere helft van de proefpersonen slikte een placebo.
Elke dag vulden de proefpersonen een lijst met vragen in over hun gezondheid. Ze hielden bij of ze moesten hoesten, of ze een loopneus hadden, oorontsteking, of ze zich goed of juist beroerd voelden en of ze antibiotica gebruikten. Aan de hand daarvan berekenden de onderzoekers een composite infectious score.
Resultaten
De tweede figuur vertelt dat gedurende het jaar vitamine D3 de infectious score verminderde. Je moet kijken naar de doorgetrokken lijn. De score van de placebogroep staat per definitie op 1. Naarmate de suppletie langer duurde, waren de proefpersonen in de experimentele groep dus beter beschermd tegen infecties.
Hierboven zie je het effect van de suppletie op de kans op de vijf aparte aspecten waarnaar de onderzoekers keken. Het meest in het oog springt het effect van de vitaminekuur op het antibioticagebruik. De kans dat de proefpersonen in de vitamine D-groep antibiotica gebruikten was een factor 3 kleiner dan die van de proefpersonen in de placebogroep.
Conclusie
"In addition, our data indicate that vitamin D3 supplementation reduces the odds of taking antibiotics by approximately 60% in patients with frequent respiratory tract infections."
"Thus, supplementation with vitamin D3 could provide a novel strategy to reduce antibiotic use among high consumers and indirectly prevent the emerging epidemic of bacterial resistance."
Bron:
Meer:
|
|