Opgeladen: 25-3-2020
Opgeborgen in: Knoflook, Immuunsysteem, Plantenextracten
Translation: Fighting colds with garlic (26-3-2020)

Verkoudheid bestrijden met knoflook

Verkoudheid bestrijden met knoflook
Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat knoflook het coronavirus kan bestrijden. Het is nooit onderzocht. Waar komen die verhalen over de virusremmende werking van knoflook dan vandaan? Wel - ze zijn gebaseerd op een onderzoek dat in 2001 verscheen in Advances In Therapy. In dat onderzoek, uitgevoerd door de Britse biochemicus Peter Josling, beschermde een supplement met een stof in knoflook mensen tegen verkoudheid.


Verkoudheid bestrijden met knoflook


Peter Josling
Fighting colds with garlic
Peter Josling is een knoflookexpert. Hij schreef een boek over de positieve gezondheidseffecten van knoflook, The Heart of Garlic. [amazon.com] Hij richtte in de jaren negentig het Garlic Centre op, van waaruit hij het onderzoek verrichtte waarover dit webbericht gaat.

Studie
Josling experimenteerde met 2 groepen van elk 73 proefpersonen. Gedurende 12 weken slikten de proefpersonen in de ene groep elke dag een placebocapsule, terwijl de proefpersonen in de andere groep elke dag een capsule met allicine slikten.

Allicine is een zwavelhoudende verbinding in knoflook, die in lagere concentraties trouwens ook in uien, prei en bieslook zit. De afbraakproducten van allicine veroorzaken de typische geur van knoflook. Allicine en zijn metabolieten zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de vermoede positieve gezondheidseffecten van knoflook.

Het supplement dat Josling gebruikte, heet Allimax. Het is nog steeds op de markt.

Resultaten
De proefpersonen die het knoflooksupplement slikten, rapporteerden tijdens het experiment 24 gevallen van verkoudheid. In de andere groep waren dat er 65.

In de knoflookgroep waren de proefpersonen, als ze verkouden werden, gemiddeld 1.52 dagen ziek. In de placebogroep waren de verkouden proefpersonen gemiddeld 5.01 dagen ziek.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Verkoudheid bestrijden met knoflook


Conclusie
"This study is the first to use a double-blind, placebo-controlled design to investigate prevention of viral disease with a garlic supplement", schrijft Josling.

"The results overwhelmingly favored the supplement as a preventive measure, demonstrating accelerated relief, reduction in the severity of troublesome symptoms such as sneezing, cough and runny nose, and recovery to full fitness. A reduced likelihood of becoming reinfected with other viral strains indicated general improvement in the immune system with the active supplement."

"The results also suggest that infection and reinfection may be effectively prevented by its daily use throughout the year, with an enormous potential savings to national industry in terms of reduced sick days. This product clearly exhibits excellent antiviral activity and warrants further investigation to determine the nature and method of its viral destruction."

Ja maar...
Het klinkt goed, maar toch gaan we even zeuren. Als je allicine of knoflook gebruikt, merk je dat. Daardoor is de placebogroep eigenlijk niet een echte placebogroep. Da's puntje 1.

Daarnaast is Peter Josling niet alleen een expert op het gebied van knoflook, maar ook een ondernemer. Volgens zijn LinkedIn-pagina brengt Josling het door hem bestudeerde knoflooksupplement ook op de markt. Daarom beschouwen we dit onderzoek, hoe interessant het ook is, als een gesponsorde studie.


Verkoudheid bestrijden met knoflook


En da's puntje 2.

Bron:
Adv Ther. 2001;18(4):189-93.

Meer:
Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract (29-3-2012)


Spirulina is misschien een virusremmer Helpt AHCC tegen het coronavirus? Ketodieet brengt immuunsysteem in stelling tegen griepvirus

Spirulina is misschien een virusremmer
Uiteraard is het extrapoleren van een dierstudie naar mensen dubieus en riskant, maar desondanks lazen we het ding met rode konen.

Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Italiaanse onderzoekers vermoeden dat AHCC, een glucaan uit de eetbare paddenstoel shiitake, misschien nuttig is bij de bestrijding van het coronavirus.

Ketodieet brengt immuunsysteem in stelling tegen griepvirus
Volgens een dierstudie van de universiteit van Yale activeert een koolhydraatarm dieet een bijzonder type immuuncel dat virussen buiten de deur helpt houden.