Opgeladen: 17-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Paddenstoelen
Translation: Does AHCC help against the coronavirus? (18-3-2020)

Helpt AHCC tegen het coronavirus?

Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Het coronavirus grijpt nu snel om zich heen, en het ene na het andere land gaat in lockdown. Een vaccin is er nog niet - en het is ook niet duidelijk of er supplementen zijn waarmee je de kans op besmetting kunt verminderen, of de ernst van de infectie kunt afzwakken. Italiaanse onderzoekers vermoeden dat AHCC, een glucaan uit de eetbare paddenstoel shiitake, misschien interessant is.

De onderzoekers
De onderzoekers zijn verbonden aan het Italiaanse bedrijf Velleja Research. [vellejaresearch.com] Velleja Research ontwikkelt grondstoffen voor voedingssupplementen, en specialiseert zich in methoden om extracten van groene thee, probiotica en curcumine beter opneembaar te maken. Voor zover we weten doet Velleja Research niets met AHCC.

De publicatie
In hun artikel, dat binnenkort verschijnt in Minerva Gastroenterologica e Dietologica, zetten de onderzoekers op een rijtje wat er tot nu toe is verschenen over AHCC en virusinfecties. Het artikel is dus geen verslag van experimenten, maar een wetenschappelijk onderbouwd opiniestuk.

Coronabesmetting
Het coronavirus nestelt zich in de longen, waarna het innate immuunsysteem - andere term: de natuurlijke afweer - de besmette longcellen agressief aanvalt. Daardoor ontstaat schade in de longen. Er komen gaten in het epitheel en dode cellen hopen zich op.

Vooral bij oudere en verzwakte mensen veranderen de longen in een biotoop waarin andere ziektekiemen, zoals bacteriën, zich vermenigvuldigen. Die lokken op hun beurt ook weer immuunreacties uit. Zo ontstaan er acute lung injury [ALI] en ademhalingsproblemen [acute respiratory distress syndrome of ARDS], die potentieel dodelijk kunnen zijn.

Een factor die volgens dierstudies bij infectie met het coronavirus beschermt tegen acute lung injury en acute respiratory distress syndrome is interferon-gamma. [Semin Immunopathol. 2017;39(5):529-39.] Interferon-gamma is een ontstekingseiwit, dat het immuunsysteem activeert, blijkbaar op een manier die wel virusinfectie afremt, maar het longweefsel spaart.


Helpt AHCC tegen het coronavirus?


AHCC
Suppletie met AHCC vergroot de aanmaak van interferon-gamma, schrijven de onderzoekers. AHCC activeert Natural Killer Cells, Natural Killer T-cells en gamma-delta-T-cells.

Het effect van AHCC op cellen, proefdieren of mensen die zijn besmet met een coronavirus is nooit onderzocht, maar de Italianen vonden in de medische literatuur studies waarin suppletie met AHCC positief uitpakt bij besmetting met een breed spectrum aan virussen - inclusief virussen die lijken op het coronavirus.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Helpt AHCC tegen het coronavirus?


Een aantal studies zijn gepresenteerd op congressen, maar niet gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften, haasten de Italianen zich te zeggen. Omdat wij onverbeterlijke azijnpissers zijn, voegen wij daar nog aan toe dat veel van het AHCC-onderzoek gesponsord is.

Bron:
Minerva Gastroenterol Dietol. 2020;10.23736/S1121-421X.20.02697-5.

Meer:
AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus (9-2-2020)
Griepprik slaat beter aan door AHCC (19-1-2013)


Preventie van virusinfecties door oesterzwamglucanen Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie

Preventie van virusinfecties door oesterzwamglucanen
Een supplement met bèta-glucanen uit oesterzwammen beschermt kinderen met een kwakkelend immuunsysteem tegen verkoudheids- en griepvirussen.

Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij bèta-glucanen
Deze dierstudie verscheen onlangs in Open Biochemistry Journal.

Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie
Als je dagelijks meerdere soorten paddenstoelen eet, ben je misschien beter beschermd tegen potentieel dodelijke griepvirussen.