Opgeladen: 28-2-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Paddenstoelen
Translation: Glucans from mushrooms protect against virus infection (29-2-2020)

Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie

Als je dagelijks meerdere soorten paddenstoelen eet, ben je misschien beter beschermd tegen potentieel dodelijke griepvirussen. Dat suggereert een dierstudie, die Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de University of Louisville, een paar jaar geleden publiceerden in de Annals of Translational Medicine. Volgens het onderzoek maken de glucanen niet alleen het aangeboren immuunsysteem agressiever, maar versnellen ze ook de aanmaak van antilichamen door het lerende deel van het immuunsysteem.

Studie
De onderzoekers gaven een groep muizen gedurende 2 weken elke dag glucanen uit medicinale paddenstoelen.

De onderzoekers hadden het extract zelf samengesteld. De glucanen kwamen uit de Siberische chaga, Agaricus blazei [een paddenstoel die nauw verwant is aan de ordinaire champignon], shiitake, reishi en maitake.

In een eerder gepubliceerde dierstudie toonden de onderzoekers aan dat een combinatie van glucanen uit verschillende paddenstoelen het immuunsysteem sterker kan prikkelen dan suppletie met glucanen uit één specifieke paddenstoel. [Ann Transl Med. 2014;2(2):14.]

Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks grofweg 200 milligram glucanen gekregen. Die hoeveelheid zou je ook kunnen binnenkrijgen als je dagelijks een normale portie eetbare paddenstoelen eet.


Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie


Een controlegroep kreeg geen glucanen.

Na 14 dagen besmetten de onderzoekers de muizen via de neus met het influenzavirus H5N1 A/HK/483.

Resultaten
12 dagen na de besmetting met het virus waren alle muizen in de controlegroep [Influenza] dood, maar was 80 procent van de dieren in de suppletiegroep [Glucan] nog in leven.


Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie


Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie


De figuur hierboven [klik erop voor een grotere versie] vertelt je dat suppletie met de paddenstoelenglucanen de NK-cellen activeerde en de hoeveelheid ontstekingseiwitten als interferon-gamma in de longen verhoogde. Dat wijst erop dat het immuunsysteem agressiever te werk gaat.

Suppletie vergrootte de aanmaak van antilichamen. Dat suggereert dat de paddenstoelenglucanen niet alleen het innate immuunsysteem, maar ook het verworven immuunsysteem stimuleren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de onderzoekers minder virussen vonden in de longen van de dieren in de suppletiegroep dan in de longen van de muizen in de controlegroep.


Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie


Ook in de thymus en het hart verminderde suppletie met paddenstoelenglucanen het aantal virussen.


Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie


Conclusie
"In summary, the current study showed that dietary glucan can significantly reduce the effects of influenza infection", resumeren de onderzoekers. "Lower mortality and overall effects of infection are most probably affected by stimulation of both cellular and humoral responses leading to the lower viral load in many organs."

"These results suggest that consumption of dietary glucan might be potentially useful as a complementary or alternative approach to treatment of influenza infection."

Bron:
Ann Transl Med 2015;3(2):22.

Meer:
AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus (9-2-2020)
Deze twee paddenstoelen schakelen het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)
Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet (22-9-2017)


Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem

Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep
Als je elke dag een halve liter cranberrysap drinkt, heb je meer kans dat je zonder problemen door het griepseizoen rolt.

Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm
Als je elke dag 2 tot 3 niet-afgestreken theelepels met L-arginine neemt [dat is ongeveer 10-15 gram], vermindert de kans dat je wordt geveld door een verkoudheid, griep of een andere geniepige infectieziekte meer dan de helft.

Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem
Als je geveld bent door een griepje, of je zojuist een vaccin hebt gekregen tegen een enge bacterie of een onaangenaam virus, dan kan suppletie met het aminozuur proline je immuunsysteem een handje helpen.