16.04.2013

Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem

Als je geveld bent door een griepje, of je zojuist een vaccin hebt gekregen tegen een enge bacterie of een onaangenaam virus, dan kan suppletie met het aminozuur proline [structuurformule hiernaast] je immuunsysteem een handje helpen. Dat zou je tenminste verwachten, na het lezen van de dierstudie die wetenschappers van het Chinese landbouwministerie binnenkort publiceren in Amino Acids.

Proline
Proline is geen essentieel aminozuur. Proline zit in gelatine, maar je lichaam maakt het ook aan door omzetting van L-ornithine. Toch is proline een belangrijk aminozuur. Proline speelt een sleutelrol bij de genezing van wonden en in het functioneren van het immuunsysteem. Dat laatste trok de aandacht van de Chinezen.

Vaccins bevatten vaak kleine hoeveelheden aluminiumhydroxide. Die stof maakt het vaccin effectiever, maar remt echter ook immuuncellen. Dat kan beter, dachten de Chinezen - en gingen op zoek naar een alternatief. Ze hopen dat ze dat in proline hebben gevonden.

Studie
De Chinezen experimenteerden met muizen. Die kregen een injectie met een vaccin tegen de bacterie Pasteurella multocida. Een controlegroep kreeg geen vaccin [Control].

De eerste groep gevaccineerde muizen kreeg alleen twee injecties met een vaccin [V-O], de tweede een vaccin met aluminiumhydroxide [V-H]. Een derde groep kreeg gedurende een maand voer dat was verrijkt met het aminozuur L-alanine [V-A], en een vaccin zonder aluminiumhydroxide. De vierde groep kreeg gedurende een maand voer dat voor 0.4 procent bestond uit L-proline, en een vaccin zonder aluminiumhydroxide. De Chinezen gebruikten trouwens aminozuren van Ajinomoto.

Toen de maand voorbij was injecteerden de Chinezen hun proefdieren met Pasteurella multocida.

Resultaten
Twee dagen later waren alle muizen in de Control-groep dood.


Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem


De muizen die een vaccin hadden gekregen dat was opgevoerd met aluminiumhydroxide [V-H] overleefden allemaal, de muizen in de V-A- en de V-O-groep niet. Maar ook de muizen die proline door hun voer hadden gekregen, en vaccins zonder aluminiumhydroxide, overleefden allemaal.

Mechanisme
De onderzoekers hebben niet precies kunnen achterhalen hoe proline het immuunsysteem beter laat werken. Ze zagen wel een beetje meer antistoffen in het bloed van de proline-muizen dan in de V-A- en de V-O-groep.


Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem


Conclusie
"To our knowledge, this is the first study to determine the adjuvant effect of proline in mammals", schrijven de onderzoekers. "Our findings have important implications for preventive medicine in humans and animals."

Humane doseringen?
Even rekenen. Een muis eet ongeveer 4 gram voer per dag. Als dat voor 0.4 procent uit L-proline bestaat, dan kom je op 16 mg proline. De muizen wogen 20 gr. Per kg lichaamsgewicht aten ze dus 800 mg proline. Omgerekend naar mensen is dat 80 mg per kg lichaamsgewicht. Weeg je tachtig kilo, dan zou je iets van 6 gr proline per dag nodig hebben om je immuunsysteem te stimuleren.

Bron:
Amino Acids. 2013 Apr 13. [Epub ahead of print].

Meer:
Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine (13-3-2013)
Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid (24-2-2013)
Slaap versnelt genezing na virusinfectie (22-2-2013)