Opgeladen: 9-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Supplementation with fucoidan increases flu shot effectivity (10-3-2020)

Griepvaccin slaat beter aan door suppletie met fucoidan

Griepvaccin slaat beter aan door suppletie met fucoidan
In eetbare algen zit fucoidan, de marine tegenhanger van de bèta-glucanen in paddenstoelen, gist en granen. En net als bèta-glucanen kan fucoidan het immuunsysteem beter laten functioneren. Dat blijkt uit een Japanse studie, die in 2013 verscheen in de Journal of Nutrition.

Fucoidan
Fucoidan is een suikerketen in eetbare algen. In Japan zijn die algen op de markt als wakame. In de studie waarover dit bericht gaat, gebruikten de onderzoekers fucoidan uit de alg Undaria pinnatifida. Je ziet de basisstructuur hieronder.


Griepvaccin slaat beter aan door suppletie met fucoidan


De structuur van fucoidan lijkt wel een beetje op die van de bèta-glucanen in paddenstoelen, gist en havermout. Ook die stimuleren het immuunsysteem. Meer daarover lees je hier, hier, hier, hier en hier.

De onderzoekers gebruikten Mekabu Fucoidan, een preparaat van Riken Vitamin. Je ziet een potje bovenaan de pagina. Riken betaalde de studie trouwens niet.

Studie
De onderzoekers verdeelden 57 oudere Japanners, van 67-102 jaar, in 2 groepen. Na het zeventigste levensjaar begint de beschermende werking van vaccins door de veroudering van het immuunsysteem snel af te nemen.

Gedurende een half jaar kreeg de ene groep proefpersonen elke dag een supplement met 300 milligram fucoidan, terwijl de proefpersonen in de andere groep een placebo slikten.

4 weken nadat de suppletie was begonnen, kregen de proefpersonen een griepprik. Het vaccin zou bescherming moeten bieden tegen de virussen A/Brisbane/59/2007 (H1N1), A/Uruguay/716/2007 (H3N2) en B/Brisbane/60/2008 (B).

Resultaten
5 en 20 weken na de vaccinatie bepaalden de onderzoekers de concentratie antilichamen tegen de 3 griepvarianten in het bloed van de proefpersonen. Die concentraties waren hoger in het bloed van de proefpersonen die fucoidan hadden gekregen.


Griepvaccin slaat beter aan door suppletie met fucoidan


Toen de artsen aan de hand van de analyses berekenden bij hoeveel proefpersonen de vaccinatie was aangeslagen, was het percentage beschermde mensen groter in de experimentele groep.

In de rechterkolom in de tabel hieronder hebben de onderzoekers rekening gehouden met immuniteit die al voor de vaccinatie aanwezig was.


Griepvaccin slaat beter aan door suppletie met fucoidan


Conclusie
"Our study showed a possible adjunctive role of Mekabu Fucoidan in antibody production in the elderly, although further studies on the underlying immunomodulatory mechanisms are needed", resumeren de Japanners.

"It is hoped that the popular seaweeds eaten daily in Japan, though almost unknown around the world as a nutritional source, will be consumed outside Japan for possible immunopotentiation and for attenuating the burden of infectious diseases in the elderly."

Bron:
J Nutr. 2013;143(11):1794-8.

Meer:
Na vaccinatie leert immuunsysteem ziektekiemen beter herkennen door champignons (14-1-2014)
Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem na vaccinatie (16-4-2013)
Griepprik slaat beter aan door AHCC (19-1-2013)


Chlorella wapent immuunsysteem Spirulina is misschien een virusremmer De eerste verdedigingslinie tegen infectie en kanker functioneert beter door spirulina

Chlorella wapent immuunsysteem
Koreaanse onderzoekers ontdekten dat Chlorella vulgaris in gezonde Koreanen het immuunsysteem op scherp zet, en de Natural Killer-cellen in verhoogde staat van paraatheid brengt.

Spirulina is misschien een virusremmer
Spirulinabestanddelen als phycocyanobilin remmen de vermenigvuldiging van virussen in cellen, vermoeden deze onderzoekers. Dierstudie.

De eerste verdedigingslinie tegen infectie en kanker functioneert beter door spirulina
Volgens deze kleine humane studie maakt suppletie met spirulina Natural Killer Cells effectiever.