Opgepoetst: 18-12-2019
Opgeladen: 27-10-2012
Opgeborgen in: Chlorella, Immuunsysteem
Translation: Chlorella fortifies immune system (2-12-2012)

Chlorella wapent immuunsysteem

Chlorella wapent immuunsysteem

Als je gezond bent, dan kan suppletie met de groene alg Chlorella vulgaris ervoor zorgen dat je gezond blijft. Onderzoekers van Yonsei University in Zuid-Korea ontdekten dat Chlorella vulgaris in gezonde Koreanen het immuunsysteem op scherp zet, en de Natural Killer-cellen in verhoogde staat van paraatheid brengt. De kans dat Natural Killer-cellen kankercellen of ziektekiemen uitschakelen neemt daardoor toe.

Natural Killer-cellen
Immunologen mogen het menselijke immuunsysteem graag onderverdelen in een humoraal en een cell-mediated-deel.

Het humorale deel van het immuunsysteem werkt op basis van een bibliotheek van antilichamen, die het immuunsysteem heeft leren aanmaken, en waarmee het immuunsysteem pathogenen herkent en vervolgens kan aanvallen.

Het cell-mediated-deel werkt op basis van cellulaire agressie. Als de immuuncellen - vaak zijn dat de Natural Killer-cellen - iets zien wat ze niet bevalt, dan schakelen ze het uit.

Studie
Koreaanse onderzoekers publiceerden in Nutrition Journal een humane studie, waaraan 51 gezonde en niet-geïnfecteerde Koreanen meewerkten. De proefpersonen slikten gedurende 8 weken een placebo of 5 gram Chlorella vulgaris per dag in de vorm van tabletten.

De tabletten waren tussen twee haakjes geproduceerd door het Koreaanse Daesang. [daesang.com]

Voor en na de suppletieperiode haalden de onderzoekers Natural Killer-cellen uit het bloed van de proefpersonen, en stopten die in reageerbuizen bij kankercellen. Vervolgens keken de Koreanen hoe snel de Natural Killer-cellen de kankercellen uitschakelden.

Resultaten

Het resultaat van die laatstgenoemde metingen zie je hieronder. Je ziet dat Chlorella vulgaris de activiteit van de Natural Killer-cellen verhoogde.


Chlorella wapent immuunsysteem


Chlorella verhoogde bovendien de concentratie van interferon-gamma en interleukine-1-bèta in het bloed. Dat zijn cytokines waarmee Natural Killer-cellen elkaar waarschuwen als er ergens een feestje is, en ze vooral hun boksbeugels moeten meenemen. Hoe hoger de concentratie van die cytokines steeg, hoe intensiever hakten de Natural Killer-cellen in de reageerbuizen de kankercellen in de pan.


Chlorella wapent immuunsysteem


Chlorella wapent immuunsysteem


Het is de eerste keer dat een wetenschappelijke studie aantoont dat Chlorella vulgaris het cell-mediated immuunsysteem van gezonde mensen activeert.

Conclusie
"These results add to the growing literature on the beneficial immunostimulatory effect of Chlorella supplementation through a clinical human study", schrijven de onderzoekers.

Hun onderzoek is niet betaald door Daesang, maar door de Zuid-Koreaanse overheid.

Bron:
Nutr J. 2012 Jul 31;11(1):53.

Meer:
Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem (19-9-2017)
Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus (24-1-2014)
Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem van sporters op peil (16-2-2013)


Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max

Chlorella versterkt effect intervaltraining

Chlorella, de groene levensverlenger

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max
Ondertussen zijn er nu wel heel veel humane onderzoeken waaruit je kunt opmaken dat suppletie met Chlorella verrektes interessant is voor sporters...

Chlorella versterkt effect intervaltraining
Dat suggereert een Japanse dierstudie, die sportwetenschappers van Ritsumeikan University publiceerden in de American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Chlorella, de groene levensverlenger
Ratten die elke dag Chlorella door hun voer krijgen, leven langer dan ratten die standaardvoer eten.