Opgeladen: 9-11-2018
Opgeborgen in: Suppletie voor wielrenners, zwemmers en hardlopers, Chlorella
Translation: Human study: Chlorella increases VO2max (10-11-2018)

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max
Okee, ook de humane studie die onderzoekers van de Japanse Ryutsu Keizai University publiceerden in de Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition is gesponsord door een producent van Chlorellasupplementen. Maar ondertussen zijn er nu wel heel veel humane onderzoeken waaruit je kunt opmaken dat suppletie met Chlorella verrektes interessant is voor sporters. In deze studie vergroot het groene spul de opname van zuurstof.

Studie
De onderzoekers verdeelden 34 jonge mannen in 2 weken. Gedurende 4 weken slikte de ene groep een placebo, en de andere Chlorella. De experimentele groep gebruikte elke dag 30 tabletten van SunChlorella A. De proefpersonen namen 15 tabletten bij het ontbijt, en nog eens 15 tabletten bij het avondeten.

In elke tablet zat 200 milligram Chlorella. In totaal slikten de mannen dus 6 gram Chlorella per dag.

Resultaten
Suppletie met Chlorella verhoogde de VO2max van 42.1 naar 44.9. Dat zie je rechtsonder.


Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max


Veel studiedeelnemers hadden, voordat de proef begon, minder ijzer en vitamine B2, B3, D en K in hun bloed dan voedingswetenschappers optimaal vinden. Dat is niet zo raar, want van elke 5 Japanse jonge mannen eet er slechts eentje voldoende groenten.

Voordat de suppletie begon, vonden de onderzoekers een negatief verband tussen de hoeveelheid vitamine B2 in het bloed van hun proefpersonen en de VO2max. Dat zie je linksboven.

De suppletie met Chlorella liet grofweg het percentage participanten met een goede status toenemen met 20 procent. Desondanks nam de VO2max toe. Hoe Chlorella de VO2max laat toenemen, kunnen de onderzoekers in deze studie dus niet zeggen.

Conclusie
"In conclusion, Chlorella-derived multicomponent supplementation increases maximal oxygen uptake in individuals with an insufficient micronutrient status, although there was no association between the increase in aerobic capacity and serum levels of vitamin B2", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
J Clin Biochem Nutr. 2017 Sep;61(2):135-9.

Meer:
Chlorella versterkt effect intervaltraining (3-9-2018)
Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem (19-9-2017)
Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof (25-11-2014)


Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen

Spirulina maakt energieker

Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen
Het algensupplement Spirulina platensis beschermt de spieren van hardlopers tijdens intensieve training en verhoogt hun uithoudingsvermogen.

Spirulina maakt energieker
Veel gebruikers van spirulina durven er een eed op te zweren: spirulina geeft energie en de vermoeidheid verdrijft, vertellen ze.

Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers
Geef hardlopers elke dag 6 gram spirulina, en hun uithoudingsvermogen verbetert met 10 procent.