Opgeladen: 11-9-2020
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Suppletie & testosteron
Translation: EPA increases testosterone levels (12-9-2020)

Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel

De testes van mannen die visoliesupplementen gebruiken, zijn gezonder dan die van mannen die dat niet doen. Dat vertelden we een paar dagen geleden. Via Twitter kregen we dankzij een welingelichte volger een dierstudie in handen die meer duidelijkheid heeft over het verband tussen visolie en testes. Die studie verscheen in 2016 in Biochemistry and Biophysics Reports, en hij maakt aannemelijk dat het visvetzuur EPA de testes beter laat reageren op LH.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan Kinda University, gaven muizen gedurende 10 weken voer dat was verrijkt met visolie. De onderzoekers gebruikten een visolie die was geproduceerd door het Japanse Nippon Suisan Kaisha, en die was gewonnen uit sardines. De visolie bestond voor 31 procent uit EPA en voor 16 procent uit DHA.


Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel


Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel


Als de muizen volwassenen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 4-6- gram visolie gekregen. De onderzoekers hadden waarschijnlijke ook lagere doses kunnen gebruiken, maar dan had het experiment wellicht langer moeten duren.

Een controlegroep kreeg voer zonder visolie.

Resultaten
Door de suppletie nam in de testes en het bloed van de muizen de concentratie testosteron toe.


Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel


Mechanisme
Op basis van analyses van de testes van hun labmuizen en andere, eerder gepubliceerde dierstudies [J Nutr. 1990 Jun;120(6):610-8.] vermoeden de Japanners dat omega-3-vetzuren - en dan met name EPA - de testosteronproducerende cellen in de testes de receptoren voor LH gevoeliger maakt. Omdat LH, een hormoon dat wordt afgegeven door de hypofyse in de hersenen, de testes prikkelt om meer testosteron aan te maken, neemt daardoor de testosteronspiegel toe.

De Japanners deden ook een dierstudie waarin ze gedurende een week labmuizen elke dag een fikse hoeveelheid visolie in hun maag pompten. Dat werkte minder goed. Kennelijk heeft het lichaam tijd nodig om EPA in te bouwen in celstructuren.

Conclusie
"These data indicate that Leydig cells have an unidentified system to incorporate EPA selectively into the plasma membrane, and EPA may be crucial in testosterone metabolism", schrijven de onderzoekers. "The modulation of serum testosterone by a functional food (or similar factors) may be effective in preventing some of the diseases associated with low serum testosterone levels."

Sponsor
De studie is betaald door de Japanse overheid, niet door de supplementenindustrie of een organisatie voor de vissector.

Bron:
Biochem Biophys Rep. 2016 Jun 30;7:259-65.

Meer:
Visoliesupplementen goed voor testes (6-9-2020)


Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers Leeftijd geen factor in testosteronspiegel vijftigplussers

Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Door het verdwijnen van groenten en fruit uit onze voeding is de testosteronspiegel van mannen waarschijnlijk fiks gedaald.

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers
Een interessant onderzoek voor wie er nog aan twijfelt of koffie een superfood is.

Leeftijd geen factor in testosteronspiegel vijftigplussers
Als mannen ouder worden zakt hun testosteronspiegel. Dat blijkt uit tientallen studies. Maar volgens onderzoekers van het Amerikaanse Cooper Institute zit het verband tussen veroudering en testosteron toch iets complexer in elkaar.