|
Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Studie
Resultaten
De onderzoekers gaven de muizen injecties met LH en GnRH. Die krikten de testosteronspiegel van de muizen op, maar het effect van deze stuurhormonen was sterker bij de muizen die voldoende kalium hadden binnengekregen. Een tekort aan kalium laat de testes dus minder goed functioneren.
De onderzoekers keken in de hypofyse naar de hoeveelheid cellen die LH produceerden. Die cellen waren groter - en bevatten meer LH - als de dieren voldoende kalium hadden geconsumeerd. Een tekort aan kalium zorgt er dus ook voor dat de aanmaak van stuurhormonen in de hersenen, die bepalen hoeveel testosteron de testes moeten aanmaken, niet goed verloopt.
Conclusie
Hoewel je lang niet altijd de uitkomsten van dierstudies kunt extrapoleren naar mensen, is het Spaanse onderzoek misschien wel degelijk relevant voor mensen. De inname van kalium in ontwikkelde landen is betrekkelijk gering. Volgens Amerikaanse voedingswetenschappers is de optimale inname van kalium 4700 milligram per dag. Een epidemiologische studie uit 2012 liet zien dat slechts 2 procent van de Amerikaanse volwassen dat haalt. [Am J Clin Nutr. 2012;96(3):647-57.]
Nederlandse voedingswetenschappers hanteren tussen twee haakjes een andere norm. Zij volgen liever de inzichten van de WHO. Die stellen dat mensen 'slechts' 3500 milligram kalium per dag nodig hebben. De meeste Nederlanders zullen die inname trouwens ook niet halen.
Goede bronnen van kalium zijn rode bieten, soja, aardappels, zoete aardappels, avocado, zalm en spinazie.
Bron: Meer:
|
|