Opgeladen: 4-5-2017
Opgeborgen in: Kalium, Hart & bloedvaten, Levensverlenging & leefstijl, Levensverlenging & supplementen
Translation: Potassium rich diet protects against stroke and reduces mortality risk (11-7-2017)

Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans

Een relatief hoge kaliuminname - kalium zit vooral in groenten, fruit en andere plantaardige producten - beschermt tegen beroertes en vermindert de kans op sterfte. Epidemiologen van het Albert Einstein College of Medicine in New York konden het positieve effect van een kaliumrijk dieet becijferen door een groep van bijna honderdduizend vrouwen elf jaar te volgen.

Studie
De onderzoekers volgden 90.137 vrouwen, die aan het begin van de studie 50-79 jaar oud waren, gedurende 11 jaar. Gedurende die periode hielden de onderzoekers bij welke vrouwen overleden of een beroerte kregen.

De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de vrouwen, en konden berekenen hoeveel kalium ze dagelijks binnenkregen. Aan de hand van hun kaliuminname verdeelden de onderzoekers de vrouwen in 4 even grote groepen.

Kalium zit vooral in plantaardige producten, zoals groenten, fruit en aardappels. Het Nederlandse voedingscentrum hanteert zelf nog geen norm voor de hoeveelheid kalium die we dagelijks zouden moeten binnenkrijgen, maar vertelt wel dat in Scandinavische landen de overheid vindt dat vrouwen en mannen respectievelijk 3100 en 3500 milligram kalium per dag zouden moeten binnenkrijgen. [voedingscentrum.nl] Alleen verstokte foodies, die zelf hun maaltijden bereiden en voldoende groenten binnenkrijgen, krijgen dat nog voor elkaar.

Resultaten
Een relatief hoge kalium-inname verlaagde de kans op overlijden, en de kans op een beroerte.


Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekansHet beschermende effect van kalium tegen een beroerte was afhankelijk van de bloeddruk. Was die in orde, dan was die beschermende werking beduidend sterker dan als de vrouwen een verhoogde bloeddruk hadden.


Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekansConclusie
"High potassium intake is associated with a lower risk of all stroke and ischemic stroke, as well as all-cause mortality in older women, particularly those who are not hypertensive", concluderen de onderzoekers.

"Because dietary intake of potassium in the United States is well below the recommended intake, these findings are important in suggesting preventive dietary measures to lower the risk of stroke."

De onderzoekers zijn er tamelijk zeker van dat hun resultaten kloppen. Wat de cardiovasculaire effecten van kalium betreft is hun onderzoek "the largest prospective study of older women with long-term follow-up" dat tot nu is verschenen.

Bron:
Stroke. 2014 Oct;45(10):2874-80.

Meer:
Dieet met minder natrium en meer kalium maakt beetje slanker (6-5-2014)
Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement (13-11-2011)
Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium (14-6-2008)


Dieet met veel kalium werkt spieropbouw in de hand

Zonder kalium breekt low carb-dieet botten af

Kalium verlaagt sterftekans ouderen

Dieet met veel kalium werkt spieropbouw in de hand
Experimentele studie uit de jaen negentig van de vorige eeuw.

Zonder kalium breekt low carb-dieet botten af
Restrictie van de inname van koolhydraten in een afslankdieet is prima. Zolang je maar bedenkt dat je skelet afbreekt als je bloed door een tekort aan groenten en fruit te zuur wordt.

Kalium verlaagt sterftekans ouderen
Ouderen die veel kalium consumeren - bestanddeel van fruit, aardappels, bonen en spinazie - leven langer.