Opgepoetst: 21-2-2021
Opgeladen: 6-5-2014
Opgeborgen in: Afslanken, Kalium
Translation: Diet with less sodium and more potassium has slight slimming effect (23-5-2014)

Dieet met minder natrium en meer kalium maakt beetje slanker

Als er verhoudingsgewijs minder natrium in je voeding zit, en meer kalium, ben je automatisch ook een beetje slanker. Het verband tussen de natrium-kalium-ratio en vet is niet wereldschokkend, maar het is er wel. Dat schrijven epidemiologen van de University of Texas Southwestern Medical Center in de American Journal of Clinical Nutrition.

Natrium & lichaamsvet
Uit dierstudies komen aanwijzingen dat een dieet dat strak staat van het zout de groei van vetreserves een beetje vergemakkelijkt.

Dieet met minder natrium en meer kalium maakt beetje slanker
Een paar jaar geleden rapporteerden Finse epidemiologen bovendien dat mensen die veel zout binnenkrijgen een tikkie dikker waren dan mensen met een gezondere zoutinname.

Studie
Zo heel erg raar is het dus niet wat Nishank Jain en zijn collega's hebben ontdekt. De onderzoekers bepaalden in de urine van een kleine drieduizend inwoners van Dallas in de leeftijd van 30-65 jaar hoeveel natrium en kalium er in hun urine zat, en bepaalden hun lichaamssamenstelling met DXA-scans. Vervolgens zagen ze dat de deelnemers meer lichaamsvet hadden naarmate de ratio natrium:kalium in hun urine hoger was.


Als er verhoudingsgewijs minder natrium in je voeding zit, en meer kalium, ben je automatisch ook een beetje slanker. Het verband tussen de natrium-kalium-ratio is niet wereldschokkend sterk, maar het is er wel. Dat schrijven epidemiologen van de University of Texas Southwestern Medical Center in de American Journal of Clinical Nutrition.


Mechanisme
De onderzoekers hebben niet bestudeerd hoe de natrium-kalium-ratio in de voeding mensen dikker of slanker kan maken, maar hebben er wel een paar ideeën over.

"Salt intake is a major determinant of sugar-sweetened soft drink consumption, and soft drink consumption is associated with weight gain and incident diabetes mellitus", schrijven de Amerikanen. "A diet high in fat is generally high in Na+ and low in K+."

"Second, salt sensitivity may be related to insulin sensitivity through the interplay of an abnormal renin-angiotensin system. Thus, a diet high in Na+ and low in K+ may contribute to obesity."

Natrium, kalium & voeding
De belangrijkste bron van natrium in ons dieet is uiteraard keukwnzout. Omdat zout een krachtige smaakversterker is, nare bijsmaakjes onderdrukt en ook nog eens geen fluit kost, stopt de voedingsmiddelenindustrie het overal in. Hoe meer voedsel je eet dat uit een fabriek komt, hoe meer zout krijg je binnen.

Kalium zit in praktisch alle groenten en fruit. Hoe meer daarvan je eet, des te meer kalium krijg je binnen.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5):992-8.

Meer:
Dierstudie: zes weken zoutrijk eten maakt dik en breekt spierweefsel af (4-1-2008)
Dierstudie: te weinig zout maakt dik (9-8-2007)
We worden dikker doordat we steeds meer zout eten (9-11-2006)


Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Als je meer weegt dan zou moeten, en probeert af te slanken, dan is dat dus alleen maar toe te juichen. Ook als je pogingen om je vetmassa verminderen falen.

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
Urtica dioica is volgens Amerikaanse onderzoekers een super food dat de verbranding van vet opstookt, vetreserves verkleint en de gevoeligheid voor insuline vergroot.

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen
Als je slanker wilt worden, verhoog dan je inname van groenten en fruit.